Lokacija: Središnja knjižnica / virtualno događanje
ODRASLI

Utorkom s Bijelim krugom - 15. rujna 2020.

Projekt

Ovo je priča jedne od naših korisnica koja je ujedno priča i mnogih drugih, a pokazuje sve greške sustava, odnosno sumnju žrtava da će im sustav pružiti adekvatnu zaštitu. 

 

Nedavno smo ja i moje maloljetno dijete pretrpjeli teško nasilje od strane člana naše uže obitelji. Radi se o osobi koja ima psihičkih problema i koja je meni i mom djetetu višekratno upućivala prijetnje smrću. O tome smo mjesecima upozoravali nadležne, ali nitko nije reagirao. Nažalost, nedavno se dogodila situacija kada je ta osoba svoje prijetnje pokušala provesti u djelo. Zahvaljujući mojoj prisebnosti spriječila sam tragediju i uspjela pozvati policiju. Kada je policija stigla, priveli su je, uzeli naše iskaze i otišli. Tek naknadno sam saznala da nam je policija trebala dati obrazac na kojem su navedena naša prava kao žrtava nasilja i uputiti nas kome se obratiti za pomoć i podršku obzirom da smo ja i moje maloljetno dijete bili izloženo jako stresnoj i uznemirujućoj situaciji, ali to nisu učinili. Dijete mi još uvijek ne spava noćima, u strahu je i uznemireno. Naš strah je to veći jer je ta osoba, nakon 24 sata zadržavanja, puštena iz pritvora i vratila se na zajedničku adresu prebivališta, a da nas nitko o tome nije obavijestio. Ne znam što mi je činiti dalje. Jedino u što sam sigurna jest da policija nije obavila svoj posao kako treba.

Iz opisane situacije je vidljivo da je bilo propusta u postupanju policijskih službenika prema Vama i Vašem maloljetnom djetetu, kao žrtvama obiteljskog nasilja. Policijski službenici su Vam trebali uručiti Obrazac s pravima žrtava nasilja i dati uputu kome se obratiti za pomoć i psihosocijalnu podršku. Obzirom da je jedna od žrtava također i maloljetno dijete, trebao je biti obaviješten i nadležni Centar za socijalnu skrb. Svakako, Vi imate pravo podnijeti Pritužbu na postupanje policijskih službenika nadležne Policijske postaje. Pritužba se može podnijeti u pisanom ili elektroničkom obliku, a mora sadržavati Vaše ime i prezime, adresu, mjesto, vrijeme i opis djelovanja ili propuštanja djelovanja kojima su povrijeđena Vaša prava ili slobode te Vaš potpis. Rok za podnošenje iznosi 30 dana od saznanja za povredu, a možete ju podnijeti nadležnoj Policijskoj upravi, Ravnateljstvu policije, Uredu glavnog ravnatelja policije u Zagrebu ili Službi za unutarnju kontrolu u Zagrebu.

I udruga Bijeli krug Hrvatske nalazi se na Obrascu o pravima žrtava koju Vam je policija trebala uručiti. Mi Vam možemo pružiti pomoć i podršku u svim slijedećim fazama postupka.

Obratite nam se s povjerenjem na broj telefona 783-449 ili našu SOS liniju 0800 6329 ili putem e-maila na bijeli.krug@gmail.com, bijeli.krug2@gmail.com