Književni klub kroničnih knjigofila u ožujku: Jonathan Franzen

U knjižnici Trstenik u mjesecu ožujku Književni klub kroničnih knjigofila raspravljat će o Jonathanu Franzenu.

‘Kakva je korist za čovjeka steći cijeli Svijet, ako je izgubio svoju Dušu?’

Ova biblijska rečenica, često i rado citirana, možda i najbolje sumira Franzenov hvaljeni roman Sloboda. Nekoliko generacija američke dobrostojeće obitelji pokušava se nositi s činjenicom da imaju i posjeduju gotovo sve, osim osobne sreće. Obitelj Berglund pada u krize češće od svjetske ekonomije i nesretna je na način koji bi Tolstoj obožavao…

Svi zainteresirani mogu se javiti na sljedeći mail radi dogovora knjigofili2013@gmail.com

Ratne i ekološke manipulacije dirigirane pohlepom multinacionalnih kompanija, trgovina osjećajima u suvremenoj američkoj obitelji; samo su neke od tema ovog romana. Miris sapunice koji se pomalo osjeća zbog velikih naslaga događaja i likova, Franzen vješto ispire izvrsnim psihološkim nijansiranjem karaktera. Kad odmotamo šareni papir socijalnog okruženja u kojem se nalaze dobro skriveni osnovni ljudski osjećaji, dolazimo do same srži Slobode: dva najbolja prijatelja i žena koju obojica vole. Najstariji recept za nesreću autor razrađuje do najsitnijih detalja i spretno poput vrhunskog neuropsihijatra ulazi u svoje protagoniste pokušavajući pronaći njihove izgubljene duše. Franzen voli svoje junake i želi im svu sreću u životu, ali ljudska priroda je previše kompleksna za jednostavna rješenja, te imamo osjećaj kao da stihovi Stare pjesme stalno lebde iznad njegovih likova.

Ja ću tebe
A ti druge ljubi
Jer tebi dadoh
Sve to što sam bio
Koliko puta čovjek tako gubi
Kad ljubi onu koju ne bi smio…

Riječ sloboda je toliko sveobuhvatna, da svaki pokušaj njene definicije mora biti u kontekstu određene situacije. Jedna od definicija slobode je i mogućnost izbora. Milijunsko pitanje glasi: dopušta li ljubav mogućnost izbora?

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.