Nenad Lovrić (1941 – 2018)

Napustio nas je Nenad Lovrić, dugogodišnji suradnik i prijatelj knjižnice.

Rođen je u Splitu 1941. godine, nakon završenog studija psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i boravka u Šibeniku gdje radi kao psiholog odlazi u inozemstvo sa željom da produbi svoja znanja iz kliničke psihologije. Magistrirao je školsku psihologiju na državnom koledžu Millersville u Pennsylvaniji gdje je proveo nekoliko godina radeći u duševnim bolnicama. Nemirni duh vodio ga je na kraća ili duža putovanja i po američkim državama New Jersey, Maryland, Ohio, Florida.
U drugoj polovici sedamdesetih godina 20. stoljeća, Lovrić se vraća u Split, gdje ostaje do 1979. godine, kada se odlučuje na ponovni odlazak u Ameriku. U potrazi za poslom putuje od New Yorka, Los Angelesa i San Francisca do Idaha i Montane. Svoje američke doživljaje ispričao je u svojoj knjizi “Ta neobična Amerika”, izdanoj 1985. godine, u vlastitoj nakladi.

Njegova knjiga “Splitski razgovori”, u izdanju Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu, okupila je na jednom mjestu jedinstvena i autentična svjedočenja značajnih suvremenika društvenih zbivanja sa samih početaka 20. stoljeća, kao što su glumica Asja Kisić, povjesničar i profesor Vladimir Rismondo, spalatinist Perislav Petrić i drugi.

Nenad Lovrić je najveći dio svog profesionalnog puta posvetio radu s djecom i mladima s teškoćama u razvoju. Radio je i kao klinički psiholog u splitskoj bolnici na Firulama.

https://katalog.gkmm.hr/pagesResults/rezultati.aspx?&searchById=1&spid0=10&spv0=Lovrić%2C+Nenad&xm0=1