Prof. Frano Baras, dobitnik nagrade Grada Splita za životno djelo

Ovogodišnji dobitnik Nagrade Grada Splita za životno djelo, profesor Frano Baras odabrao je upravo prostor Zavičajne zbirke Spalatina kao prostor za snimanje ovog kratkog video spota (https://vimeo.com/271619003).

Rođen u Splitu 1931. godine, profesor, pisac i prevoditelj diplomirao je romanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1956. Radio je u prosvjeti kao profesor više škole i sveučilišni predavač od 1966 do 1997. Kraće vrijeme (od 1970. do 1972.) bio je ravnatelj Drame HNK Split. Ogledao se u gotovo svim publicističkim vrstama. Objavljivao je članke, kazališne kritike, oglede, putopise, kraće proze i prijevode u novinama i časopisima te na radiju.
Više od stotinu zapisa, dvadesetak znanstvenih radova te niz knjiga objavio je pišući o starijoj i novijoj dalmatinskoj i splitskoj prošlosti i svakodnevici.
Već dugi niz godina surađuje s Gradskom knjižnicom Marka Marulića Split na planu zavičajnosti. Njegovi zapisi o društvenoj i kulturnoj povijesti Splita, o poznatim Splićanima i događajima redovito se objavljuju na mrežnim stranicama knjižnice u ediciji Kaleidoskop GKMM (http://www.gkmm.hr/kaleidoskop.html). Svojim savjetima prof. Baras značajno doprinosi razvoju Zavičajne zbirke, a vrijednim donacijama obogaćuje njen fond.

Sa željom da se rad prof. Frane Barasa kao „čuvara splitskog pamćenja“ još dublje utisne u memoriju grada i građana Splita, želimo mu odati dužno poštovanje i zahvalnost za cjelokupni znanstveni doprinos.
Čestitamo mu još jednom na nagradi!