Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

“Grad u književnosti”, izložba u Knjižnici Bol-Plokite

18 siječnja, 2016 @ 08:00 - 30 siječnja, 2016 @ 13:00

“Gradovi – karnevali emocija i ambicija – fascinirali su uobrazilju književnika još od biblijske priče o Sodomi i Gomori.
(I. Kapp)
Urbani prostor, govor i ritam ulice, trga, kavane, tema su mnogih značajnih djela svjetske i naše književnosti. Pisci u urbani prostor, najčešće zavičajnih gradova upisuju osobno i kolektivno pamćenje. Zavičajni gradovi čuvaju mnoge obiteljske priče, locirane u prošlo ili sadašnje vrijeme. Joyce, jedan od najpoznatijih autora avangarde i cjelokupnog modernizma opsesivno je vezan za rodnu Irsku i grad Dublin.
Fernando Pessoa je literarno ovjekovječio Lisabon, Thomas Mann Lubeck, Italo Svevo, James Joyce, Nedjeljko Fabrio, Claudio Magris i Umberto Saba Trst, Heinrich Boll Koln, Alfred Doblin Berlin.
Aleksanderplatz Alfreda Doblina roman je u kojem je grad glavni lik. Berlin i njegov stari trg kazuju priču o Berlinu dvadesetih godina, priču koja postaje svevremenskom.
Thomas Mann piše Smrt u Veneciji, a Gabriel Garcia Marques književnu scenu obogaćuje sudbinskim simboličnim Macondom.
Svjedočeći o duši i licu grada Josif Brodski, opsjednut Venecijom zimi, piše Vodeni žig.
O Veneciji pišu Theophile Gautier, Henry Stendhal, Marcel Proust, Ernest Hemingway i Italo Calvino.
Predrag Matvejević inspiriran fatalnom ljepotom Venecije piše poetsko prozno djelo Druga Venecija, ispisavši pritom svoje najbolje stranice. Venecijanske kuće, minijaturni prizori, pozadinski zvukovi grada nalikuju na muzejske vitrine i tvore čudesan svijet “poetike malih stvari”.
Pariz su opjevali Heinrich Heine, Victor Hugo, R. M. Rilke, Oscar Wilde, Charles Baudelaire, Ezra Pound i Henry Miller.
Nezaobilazno je spomenuti Matoševe pariške feljtone. Mnogi su pisali o Londonu, a najpoznatiji je Charles Dickens. Jedan od tragača za skrivenom dušom ovog grada bio je i  Miloš Crnjanski u  Romanu o Londonu.
Alberto Moravia opisuje Rim, a Lawrence Durrell u Aleksandrijskom kvartetu Aleksandriju.
Estetika ulice povijesno je govorila o raznovrsnosti promjena urbane kulture kroz stoljeća i sve je to pohranjeno u književnosti.
U hrvatskoj književnosti Zagreb je opisan u romanima Augusta Šenoe i Marije Jurić Zagorke. Ti su romani romantične historiografske fikcije.

Mnogi su pisali o Zagrebu, spomenimo Miroslava Krležu i Ranka Marinkovića čiji je Kiklop prvi pravi hrvatski urbani roman. Alen Bović u romanu Metastaze opisuje Zagreb kao mjesto apokalipse.
U suvremenoj hrvatskoj književnosti Nedjeljko Fabrio u Vježbanju života piše o Rijeci. U Dubrovnik je Miljenko Jergović smjestio svoje Dvore od oraha.
Understadt Ivane Šojat Kuči, čija se radnja  zbiva u Osijeku svrstava autoricu u same vrhove naše i svjetske književnosti.
Split je grad koji je oduvijek inspirirao domaće i strane književnike. Pojavljuje se u nizu romana, pripovijedaka, drama, pjesama, feljtona, eseja, putopisa i memoara, i kao naš grad zaslužuje posebni prikaz.
Izložbom su obuhvaćena  značajna književna djela urbane proze koja su sastavni dio knjižnog fonda Knjižnice.

Detalji:

Početak:
18 siječnja, 2016 @ 08:00
Kraj:
30 siječnja, 2016 @ 13:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:

Organizator

GKMM – Knjižnica Bol-Plokite
Telefon:
+38521685050
E-pošta:
bol-plokite@gkmm.hr

Lokacija

GKMM – Knjižnica Bol-Plokite
Tolstojeva 32

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+38521685053
Web stranica:
http://www.gkmm.hr