Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Jacques Becker “Rupa” (1959, 123 min), edukativna projekcija filma

20 listopada, 2017 @ 17:30 - 20:00

Petak, 20. 10. 2017. u 17:30 u dvorani 3 Središnje knjižnice

 

Rupa (Le Trou, 1959), Francuska/Italija, c/b, 123 min (izvorna verzija 140 min), Play-Art/ Filmsonor/Titanus
Režija: Jacques Becker
Scenarij: Jacques Becker, José Giovanni, Jean Aurel, prema Giovannijevu romanu
Direktor fotografije: Ghislain Cloquet
Scenografija: René Mondelini
Uloge: Michel Constantin (Jo), Philippe Leroy (Manu), Marc Michel (Gaspard), Jean Kéraudy (Roland), Raymond Meunier (»gospodin«), André Bervil (upravitelj zatvora), Eddy Rasimi (Bouboule), Catherine Spaak (Nicole).

 

U pariškom zatvoru Santé, četiri osuđenika na dugogodišnje tamnovanje iz iste ćelije, planiraju, na čelu s ubojicom Manuom, bijeg. Neočekivano im se pridružuje i peti, Gaspard, optužen za pokušaj umorstva supruge, no i njega uključuju u svoj pothvat. Bježat će se prolazom, koji krče, od ćelije do kanalizacije. Uz strah da ne budu otkriveni, sama izvedba nakane nije bez pogibelji. Time jača njihova solidarnost, spriječiti ih može samo nešto nepredviđeno.

Prema istinitom slučaju koji se dogodio netom nakon II. svj. rata, Becker je imao pripremljen scenarij već 1947., no na realizaciju se odlučio tek nakon romana J. Giovannija, istaknutog autora tzv. crne serije (série noire) franc. krim. proze. Posljednji Beckerov film autoru je vratio ugled nakon što je kritika osrednje prihvatila njegove filmove realizirane poslije, → Ne diraj u lovu. Po nekim je mišljenjima i redateljev najuspjeliji, posebno značajan kao produžetak specifične tradicije franc. filma – teme bijega koja simbolizira čovjekovu žudnju za slobodom, a kao dokaz čovjekove moralne snage, pa se u tom smislu posebno nastavlja na Renoirovu → Veliku iluziju i Bressonov film → Osuđenik na smrt je pobjegao. Sličniji je drugome zbog realističnosti prosedea (osim završnih akorda iz Melodie A. Rubinsteina, nema glazb. pratnje) i zbog minucioznog prikaza izvedbe bijega u čemu je i model za brojne kasnije filmove, te zbog izbora ugl. nepoznatih glumaca. Razlikuje ga prikaz više (udruženih) ljudi što omogućuje izravnije izričaje emocionalnosti, posebice u sceni kad se nakon rušenja zemlje u opkopu nađu dvije ruke zatrpanih. Becker je preminuo ubrzo nakon završetka realizacije filma.

A. Peterlić

(izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Detalji:

Datum:
20 listopada, 2017
Vrijeme:
17:30 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, ,

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, Multimedijalne dvorane
Ulica slobode 2

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Telefon:
021 685 027
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/odjeli-sredisnje-knjiznice/multimedijalne-dvorane-cjenik-i-tehnicki-podaci/

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588