Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

„Književne teme: Dvojno autorstvo”, izložba u Knjižnici Bol-Plokite

veljača 15, 2016 @ 08:00 - ožujak 1, 2016 @ 20:00

Književne teme: Dvojno autorstvo

Intervencije u tekstovima koji imaju izvorište u usmenom narodnom stvaralaštvu, zabilježene su u djelima braće Grimm. Poznati sakupljači bili su i sastavljači koji su zajedno preoblikovali mnoge bajke, želeći ih primjeriti moralnom vrijednosnom sustavu sve brojnijeg građanstva.

Francuski književnici braća Edmond (1822 -1896) i Jules (1822-1896) Goncourt pišu romane zajedno. Ono po čemu ih književna povijest pamti nisu njihovi romani, već činjenica da je Edmund osnivač Akademije Goncourt, koja od 1902. godine dodjeljuje književne nagrade.

Alexandre Dumas (otac)- (1802-1870), francuski romanopisac i dramatičar poznat po povijesnim pustolovnim romanima, nerijetko se oslanjao na tuđe pero.

U povijesti svjetske književnosti romanima  12 stolica i Zlatno tele autorskog dvojca Iljfa i Jevgenija Petrova(1897-1937.1903-1942) pripada kultno mjesto. Radnja romana 12 stolica zbiva se početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća u postoktobarsko vrijeme obilježeno svježim ratnim traumama. Književni kritičar roman je nazvao „humorističnim evergreenom“, a simpatična priča o potrazi za briljantima skrivenim u jednoj od dvanaest tapeciranih stolica pripada arhetipskoj književnoj temi, temi potrage za blagom. Roman je svojim beskrupuloznim šarmom osvojio svijet, preveden je na brojne jezike te doživio brojne kazališne i filmske adaptacije. Glavni protagonist romana je Ostap Bender lukavi prevarant i domišljati probisvjet, koji u potrazi za lagodnim životom kreće na put poput svih književnih picara. U potrazi  za blagom Ostap putuje iz grada  u grad susrećući galeriju najrazličitijih likova poput malograđana, sitnih lopova, članova sindikata, vračara, šah-majstora , komsomolki, zaljubljenih udavača i sl., uobličujući sliku groteskne sovjetske stvarnosti. Slijedi roman Zlatno tele u kojem se nastavlja prikaz i otkrivanje društvenih poroka socijalističkog društva uz snažne elemente humora, groteske i parodije.  Romani nadarenog književnog dvojca  pršte inteligentnim humorom i postaju klasicima  ruskog i svjetskog romana. Kako je izgledalo pisati udvoje, opisao je Petrov : „Pisati udvoje nije bilo dvostruko lakše- nego deset puta teže….Jedan smo drugoga izlagali najžešćoj kritici, utoliko uvredljivijoj što se iznosila u humorističnoj formi…dok se, s vremenom, nismo sve češće počeli hvatati kako istovremeno izgovaramo istu riječ“

Rita Monaldi i Francesco Sorti spisateljski su i bračni par, autori koji su osvojili čitateljsku publiku nizom povijesnih romana s elementima trilera i romana zavjere.

Romane dvojnog autorstva  u tradiciji skandinavskog krimića pišu Maj Sjӧwal i Per Wahlӧӧ.

Na hrvatskoj književnoj sceni dvojno autorstvo dijele Larissa Kunić i Marieta Kola (Lari  Mari), specijalistice energetske i intuitivne medicine, koje ciklus svojih romana nazivaju Prozom koja liječi.

Detalji:

Početak:
veljača 15, 2016 @ 08:00
Kraj:
ožujak 1, 2016 @ 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:

Organizator

GKMM – Knjižnica Bol-Plokite
Telefon:
+38521685050
E-pošta:
bol-plokite@gkmm.hr

Lokacija

GKMM – Knjižnica Bol-Plokite
Tolstojeva 32

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+38521685053
Web stranica:
http://www.gkmm.hr