Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Književni klub kroničnih knjigofila: Julio Cortázar „Školice“ (nastavak)

ožujak 18, 2015 @ 18:00 - 20:00

Danas, u doba digitalne diktature, kad bi većina ljudi više izdržala bez  vode nego bez mobitela, pojam interaktivna knjiga je nešto što zvuči prilično poznato i uobičajeno. Međutim za inteligentnu komunikaciju je potrebna obostrana inteligencija, a stroj još uvijek (srećom) ne daje nikakve znakove samosvijesti.

Godine 1963. Julio Cortázar je napisao knjigu koja možda jedina ima pravo nositi taj pomalo mistični naziv interaktivna, gdje čitalac nakon svakog poglavlja ima višestruki izbor za nastavak čitanja, te na neki način stalno raspravlja s autorom. ‘Školice’ je knjiga avanture, inovacije, potrage; knjiga koja dobije svoj identitet tek kad je netko uzme u ruke.
Ovo je djelo koje se ne može na isti način dvaput pročitati. Knjiga je to koja vas vodi na nagradno putovanje u nepoznatu zemlju, gdje ne znate ni jezik, ni običaje i gdje se možete vrlo lako izgubiti, a s druge strane možete pronaći nešto što još nitko nije uspio pronaći. Jedna osoba će riskirati svoj život i balansirat će preko uske krovne daske samo da bi popila čaj na drugoj strani, a druga će opet veliki životni problem svesti na banalnost kao što je ispijanje čaja. U ovoj knjizi je sve izmiješano, ali ništa nije slučajno. Bogatstvo Školice je višeslojno i potrebno je uroniti u knjigu bez ikakvih predrasuda da bi se moglo do kraja uživati u njenim iznenađenjima.

‘…postoji neka neizreciva zabluda na početku početaka, u iskonu samome, iz koje potječe ova pojava koja vam se u ovom trenutku obraća a vi je slušate. Svaki pokušaj da se to objasni izjalovljuje se zbog razloga koji svatko razumije, a taj je da bi, kako bi se nešto definiralo i shvatilo, to nešto trebalo biti izvan definiranog i shvatljivog.’

Dođite u knjižnicu Trstenik u srijedu, 18. ožujka u 18 sati i zaigrajte Školice s ostalim knjigofilima.
Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.

Detalji:

Datum:
ožujak 18, 2015
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
,

Organizator

GKMM – Knjižnica Trstenik
Telefon:
+38521685077
E-pošta:
trstenik@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr

Lokacija

GKMM – Knjižnica Trstenik
Papandopulova 25

Split, 21000 Hrvatska
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685075; 685077
Web stranica:
www.gkmm.hr