Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: Rudyard Kipling

2 listopada, 2014 @ 18:00 - 20:00

‘Da bi čovjek ispunio sve što se od njega traži, mora smatrati sebe većim nego što jeste.’

Dvojac profesionalnih vucibatina, Peachey Carnahen i Daniel Dravot, dobili su priliku ostvariti svoje snove. Pronašli su golemo bogatstvo i mogli su do kraja života živjeti u izobilju, ali to im nije bilo dosta. Barem ne jednome od njih, Danielu Dravotu – Čovjeku koji je htio biti kralj. Sudbina ove dvojice simpatičnih avanturista može se sažeti u sljedećoj rečenici. Žudnja za moći je oduvijek bila duboko zakopana na mračnim padinama ljudske duše, a apsolutna moć je najsigurniji put u apsolutnu propast. Za nešto više informacija pročitajte ovo malo remek-djelo koje je napisao Rudyard Kipling.

Jako je zanimljiv način na koji je Kipling ispričao ovu priču. Ona je napisana u prvom licu, ali ne u stilu sveznajućeg naratora, već kao priča koju je novinar (Kipling) čuo od jednog aktera same pustolovine (Carnahena, koji je inače upitna duševna zdravlja nakon netom proživljene kalvarije). Iako nepobitnost povijesnih činjenica u ovoj priči nije Kiplingova glavna preokupacija, uvijek se pitamo gdje je, između više zapisanih verzija nekog povijesnog događaja, skrivena prava istina. Izgleda da je samo jedno sigurno u svemu onome što more povijesnih zapisa izbaci na površinu: prava istina je neko mitsko biće rašomonskih krakova za kojeg se mnogi kunu da su ga vidjeli, ali ga još nitko nije uhvatio i sačuvao. Onaj tko priča priču uvijek zadržava pravo da bude ‘filter, cenzor i povremeni lažac’.

‘Prava istina se uvijek čini nevjerojatna. Da bi ispala vjerojatnija, treba joj svakako dodati malo laži. Ljudi tako uvijek i rade.’

Posjetite Klub kroničnih knjigofila u četvrtak 02. listopada u 18 sati u knjižnici Trstenik i pokušajte se uživiti u ulogu naratora nekog povijesnog događaja.
Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.

Detalji:

Datum:
2 listopada, 2014
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
, ,
Događaj Tags:
,

Organizator

GKMM – Knjižnica Trstenik
Telefon:
+38521685077
E-pošta:
trstenik@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr

Lokacija

GKMM – Knjižnica Trstenik
Papandopulova 25

Split, 21000 Hrvatska
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685075; 685077
Web stranica:
www.gkmm.hr