Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Knjižnica Brodarica: prezentacija nagrađenoga srednjoškolskog projekta „Embrace the Lace”

10 ožujka, 2017 @ 13:00 - 15:00

Promocija zanimanja Turističko-ugostiteljske škole Split i Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split – Prezentacija nagrađenoga srednjoškolskog projekta :’Embrace the Lace’

Prezentatori:
Dora Pavlov, Helena Nejašmić, Tajana Meštrović,Jelena Marinović, Nikola Guerieri, Ilijana Pauk, Ivana Ivančić, Martina Bacelj i Petra Božić Bakušić (učenici uključeni u projekt)

Projekt ‘Embrace the Lace’ rezultat je suradnje Turističko-ugostiteljske škole Split i Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split.
Financiralo ga je Ministarstvo Turizma RH, a pobijedio je 2016. g. na natječaju u projektu Promocija zanimanja.
Cilj projekta vrednovanje je čipkarstva kao nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a (od 28. rujna 2009.) te promicanje autohtonih hrvatskih suvenira, koji nedostaju na našem tržištu (a na tragu su tradicijskih obrta naših baka).
Projekt je započeo na idejnu inicijativu prof. Vedrane Ban Verbanac u suradnji s prof. Teodorom Grčić-Jeličić te uz stručnu pomoć profesorica Marije Maras Krivić te Anamarije Kljaković-Gašpić.
Učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju na temelju prikupljenih informacija dizajnirali su i grafički obradili aplikaciju koju su potom printali na torbe i majice. Učenici Turističko-ugostiteljske škole hotelijersko-turističkog smjera osmislili su prigodnu priču koja se nalazi na omotu, i to na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.
Na tradicionalnoj manifestaciji Dani hrvatskog turizma održanoj u hotelu Elaphusa u Bolu, na Braču, u listopadu 2016. godine, učenicima Turističko-ugostiteljske škole uručeno je posebno priznanje i pohvala za projekt Embrace the Lace .
(‘…Naš prvi korak bio je posjet CISOK-u (Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri). Centar je otvoren za sve građane i nudi informacije o cjeloživotnom profesionalnom usavršavanju i razvoju karijere, a mi smo poslušali prezentaciju o mogućnostima otvaranja obrta nakon završenog školovanja.
Etnografski muzej u Splitu u kojem su nas ljubazno dočekale djelatnice Muzeja, predstavljao je uvod u bajku o čipki i čipkarskoj tradiciji Dalmacije.
Svoje znanje dopunili smo posjetom samostanu Benediktinki na Hvaru, gdje smo upoznali jedinstvenu tehniku izrade čipke od niti agave.
Naši domaćini, učenici Srednje škole Hvar, ljubazno su nas proveli kroz grad i pokazali nam znamenitosti. U ljetnikovcu Hanibala Lucića susreli smo gospođu Mirjanu Kolumbić koja nam je nadahnuto pričala o hvarskoj čipki, tehnici izrade pa čak i najvjerojatniju teoriju o počecima čipkarstva na Hvaru…’ iz teksta prof. V. Ban Verbanac)

Detalji:

Datum:
10 ožujka, 2017
Vrijeme:
13:00 - 15:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:

Organizator

GKMM – Knjižnica Brodarica
Telefon:
+38521 685 080, +38521 685 083
Web stranica:
http://www.gkmm.hr

Lokacija

GKMM – Knjižnica Brodarica
Terzićeva 5/IX

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+38521 385 080, +38521 385 083
Web stranica:
http://www.gkmm.hr