Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Marcel Carné „Obala u magli” (1938, 90 min), edukativna projekcija filma

ožujak 2, 2016 @ 18:00 - 19:40

Obala u magli (Quai des brumes, 1938), Francuska, c/b, 90 min, Grégor Rabinovich
Redatelj: Marcel Carné
Scenarij: Jacques Prévert, prema romanu Pierrea Mac Orlana
Direktor fotografije: Eugen Schüfftan, Louis Page
Scenografija: Alexandre Trauner
Glazba: Maurice Jaubert
Uloge: Jean Gabin (Jean), Michele Morgan (Nelly), Michel Simon (Zabel), Pierre Brasseur (Lucien), Robert Le Vigan (Michel).

Jean, dezerter iz francuske kolonijalne vojske, dolazi u Le Havre gdje u lučkom bistrou susreće Nelly i njezina prijetvornog skrbnika Zabela. Nelly i Jean se zaljubljuju, iako se ona sviđa i vođi lokalnih gangstera Lucienu. Nakon što Zabel pokuša silovati Nelly, Jean ga ubije. U bijegu prema brodu na koji se trebao ukrcati, Lucien ga ubije.

Reprezentativno ostvarenje poetskoga realizma izazvalo je podijeljene reakcije: S. de Beauvoir se poslije prisjećala da je to bio jedan od rijetkih onodobnih francuskih filmova koje su ona i Jean Paul Sartre cijenili, hvaleći posebice pesimistično ozračje koje prožima film, dok su komunistima bliski intelektualci, među kojima je tada bio i Jean Renoir, film nazivali fašističkim, zamjerajući mu nedostatak poticaja društvenoj akciji; zanimljivo je da je jedan od dužnosnika tzv. višijevske Francuske 1940. izjavio da je Obala u magli jedan od razloga francuskog ratnog poraza. Temeljne ideje fatalizma i podijeljenosti svijeta na dobro i zlo razvidne su u turobnu ugođaju okoliša i rezignaciji koja prožima protagoniste (usprkos njihovoj želji za bijegom od stvarnosti). Spoj realist. i poetskih elemenata očituje se karakterizacijom likova, u kojoj negativci imaju malograđanske značajke nasuprot simbolički ocrtanim protagonistima (emocionalno skladna međuigra J. Gabina i M. Morgan čini realističnom tipiziranost njihovih karaktera) i epizodistima (slikar koji filozofira i počinja samoubojstvo, ekscentrični vlasnik bistroa, skitnica) te formalnim aspektima. Fotografija mekoga fokusa dojmljivo dočarava maglu i naglašava poetičnost, dekor spaja realist. elemente (interijer bistroa, tijesne ulice, dokovi) i fantastične obrise, dojmu beznađa pridonosi i efektna uporaba zvuka (brodske sirene), a jedinstvo vremena, mjesta i radnja, očitujući utjecaj Kammerspiela, ujedno upućuje na strukturu klasicističke tragedije.

B. Kragić

(izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Detalji:

Datum:
ožujak 2, 2016
Vrijeme:
18:00 - 19:40
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
,

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, Multimedijalne dvorane
Ulica slobode 2

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021 685 027
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/odjeli-sredisnje-knjiznice/multimedijalne-dvorane-cjenik-i-tehnicki-podaci/