Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

„Otvori oči“ izložba povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Izlažu Nena Sanader i Miroslav Jelaska

studeni 16, 2015 @ 08:00 - prosinac 5, 2015 @ 13:00

Povodom 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Knjižnici Brodarica otvara se izložba likovnih radova Nene Sanader i Miroslava Jelaske pod nazivom “Otvori oči”. Izložba ostaje otvorena do 5. prosinca 2015.

O autorima:

Nena Sanader
Školovala se u Splitu za zanimanje medicinske sestre. Potom završava Višu upravnu školu. Osjećaj za likovnim svijetom prepoznaje u sebi od mladosti. Školu slikanja pohađa kod akademskih slikara Marina Baučića i Ivana Svaguše. Predsjednica je Likovne udruge „Emanuel Vidović” za 2014. godine. Izlagala je na skupnim izložbama Likovne udruge “Emanuel Vidović” te sa Hrvatskim saborom kulture.

Miroslav Jelaska
Rođen je u Splitu gdje se školuje, završava gimanziju “Natko Nodilo”, a diplomirao je na FESB-u. Povremeno se bavi fotografijom, crtanjem i slikanjem. Odlaskom u mirovinu pohađa slikarsku školu akademskog slikara Petra Beusa. Član je Likovne udruge “Emanuel Vidović”. Samostalno je izlagao u Ljubljani, Izoli, Splitu i Plzenu te na dvadesetak skupnih izložbi Udruge i škole.
Slikanjem obogaćuje i oplemenjuje svoje slobodno vrijeme.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – promocija kulture nenasilja i međusobnog poštivanja spolova

Godine 1999. Ujedinjeni narodi su prihvatili 25. studenoga kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Taj je datum odabran u znak sjećanja na sestre Mirabel koje je 1960. godine u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Trujillo. Odluka o tome datumu pala je na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba održanom u Bogoti 1981. godine.
Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima, od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života. Ono obuhvaća narušavanje osobnih, građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena.
Činjenica da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana po jedna žena, govori dovoljno o ozbiljnosti problema. Od svih kriminalnih djela u Velikoj Britaniji četvrtina je ona nad ženama. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, a u SAD-u svaka šesta.
Ti podaci su samo djelomični, jer većina nasilja ostaje neregistrirana. Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura, od intelektualaca, radnika do dobro situiranih građana i političara.
U skladu sa svime navedenim, građanska je obaveza pridružiti se ovoj kampanji koja ne traži ništa drugo osim prava na život bez nasilja, promoviranja kulture nenasilja i međusobnog poštivanja spolova u svim segmentima života SVAKE Ravnopravnost spolova je demokratski zahtjev, a prava žena su, odgovaralo to nekome ili ne, ljudska prava.

Detalji:

Početak:
studeni 16, 2015 @ 08:00
Kraj:
prosinac 5, 2015 @ 13:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:

Organizator

GKMM – Knjižnica Brodarica
Telefon:
+38521 685 080, +38521 685 083
Web stranica:
http://www.gkmm.hr

Lokacija

GKMM – Knjižnica Brodarica
Terzićeva 5/IX

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+38521 385 080, +38521 385 083
Web stranica:
http://www.gkmm.hr