Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Predavanje Ante Radonića „Uzburkani svemir“, u suradnji s udrugom Zvjezdano selo Mosor

18 listopada, 2017 @ 19:30 - 21:30

Srijeda, 18. 10. 2017 u 19:30 sati u dvorani 1 Središnje knjižnice 

 

Predavanje Ante Radonića „Uzburkani svemir“, u suradnji s udrugom Zvjezdano selo Mosor. Nakon predavanja, ovisno o vremenskim uvjetima, organizirano promatranje neba teleskopom ispred Knjižnice.

 

U sklopu ovogodišnjeg Mjeseca knjige, udruga Zvjezdano selo Mosor i Gradska knjižnica Marka Marulića organiziraju javno znanstveno-popularno predavanje Ante Radonića, s temom „Uzburkani svemir“ u Središnjoj knjižnici, 18. listopada s početkom u 19.30 h.

Ako vremenski uvjeti to dopuste, nakon predavanja će u vremenu od 20:30 do 21:30 h u blizini Knjižnice biti organizirano i javno promatranje neba teleskopom.

Ovim predavanjem posjetitelje ćemo upoznati s najnovijim spoznajama o Svemiru. Bit će riječi o dramatičnim događajima u svemirskom prostoru i o širenju Svemira. Dotaknut ćemo i pitanje tamne materije i tamne energije. Osvrnut ćemo se i na otkriće dosad najdalje poznate galaksije čije svjetlo do nas putuje preko 13 milijardi godina. Pričat ćemo zašto su znanstvenici tako sigurni da su izravno registrirali gravitacijske valove i kakve se mogućnosti pružaju zahvaljujući mjerenju gravitacijskih valova. Govorit ćemo o raznovrsnim svemirskim maglicama i sudarima galaksija. Najavit ćemo i jedan sudar zvijezda za koji se očekuje da će svjetlost eksplozije izazvane njime stići do nas za nekoliko godina. Taj bi događaj trebao biti vidljiv golim okom. Predavanje će biti popraćeno mnogobrojnim slikama.

Ante Radonić je rođen u Korčuli. Preko 40 godina radio je u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” u Zagrebu, na radnom mjestu voditelja planetarija s odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Održava aktualna javna predavanja i tribine za građanstvo. Dosad je održao preko 800 javnih predavanja u više od trideset gradova širom Hrvatske. Objavio je preko 300 popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice “Čovjek i svemir” (od 1970.). Često na raznim radio i televizijskim postajama komentira događaje na polju istraživanja Svemira i svemirskih letova. Stalni je stručni suradnik tjedne emisije “Andromeda”, posvećene istraživanju svemira, koja se na Drugom programu Hrvatskog radija emitira još od 1997. g. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014. g.).

Detalji:

Datum:
18 listopada, 2017
Vrijeme:
19:30 - 21:30
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, ,

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr

Organizator

GKMM
Telefon:
+38521685000