Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Predstavljanje knjige “Dobar čovjek” Ivančice Tomić Petričević

8 veljače, 2018 @ 18:30 - 20:00

Predstavljanje knjige Dobar čovjek Ivančice Tomić Petričević, u organizaciji Matice hrvatske Imotski

Roman će predstaviti Mladen Vuković, Divna Šušić i autorica.
Izabrane ulomke čitat će Gordana Gavrančić. U glazbenom dijelu nastupit će duo Tina i Karlo.

Čovjek stvara i razara
Ideja za podlogu romana Dobar čovjek neobična je i originalna. Ona je, naime, utemeljena na romanu Sve je bilo iz inata koji je Ivančica Tomić-Petričević objavila daleke 2004. godine. Povezuje ih autoričina okrenutost istoj obitelji, njezinim usponima i padovima, pobjedama i porazima. Nastavak je to sudbina istih ljudi, ali sa sasvim drugoga motrišta, iz perspektive drugoga člana lovrećke obitelji Matković. Novi promatrač u zbivanja unosi i nove odnose, različita tumačenja događanja unutar obitelji, ali i društva.
Spektar tema koje zanimaju autoricu širi se od onih obiteljskih (veličanje muških potomaka), preko društvenih (iseljavanje, oduzimanje imovine) do općeljudskih (sukob različitih ideologija i svjetonazora). Ivančica Tomić-Petričević želi sačuvati vrijeme, razjasniti razloge postupanja, spoznati kako okolnosti oblikuju osobnosti. Naglasak je na promišljanju Dobra. Nije li dobro zapreteno i u gordom Petru Matkoviću kojemu je borba za interese obitelji pokretač svih njegovih postupaka? I dobrom čovjeku Jakovu obitelj je bila iznad svega, toliko da ju je uspio održati na okupu sve do kraja svoga života. Zar nije njegova smjerna i skromna žena Mirna također doprinijela očuvanju obitelji? Nije li Marica, žena Jakovova rano umrloga brata, svojom odlučnošću i muškom energijom uspjela svojoj djeci osigurati dom? Svi su Matkovići griješili i lutali u traženju boljega života. Svi su oni svojim činjenjem ili nečinjenjem, poput Jakova, težili Dobru. Autorica za njih traži opravdanje čak i onda kada rade protiv sebe i svojih bližnjih.
Optimizam je prisutan čak i u trenutku smrti Jakova Matkovića. Završni dijalog: „Ustaj, Jakove“ nije više tvrd i odlučan glas njegova oca Petra (s početka romana), nego mek i kristalno čist glas Nebeskoga Oca. Autorica zna kamo ga taj Glas poziva.

Divna Šušić, prof.

Ivančica Tomić-Petričević rođena je 19. studenog 1954. godine u Splitu. Osnovnu školu i gimnaziju „Marko Marulić“ završila je u Splitu, gdje je 1978. diplomirala na Pravnom fakultetu. Udana je i majka troje djece. Pjesme i dnevnike piše od mladih dana. Nakon što ostaje bez posla, okreće se svojoj pr(a)voj ljubavi: pisanju proze, kratkih priča, drama, a potom i romana od kojih većina djela još nije objavljena. Objavila je dva povijesno-ljubavna romana – “Sve je bilo iz inata” (Hrvatsko kulturno društvo Napredak Split, 2004.) i “Sfinge” (HKD Napredak Split, 2009.) s temom iz života cara Dioklecijana te zbirke priča “Pogled tuđim očima” (MH Imotski, 2016.) i “Dva Aršina” (MH Imotski, 2017.).

Detalji:

Datum:
8 veljače, 2018
Vrijeme:
18:30 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
,

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, dvorana 1
Ulica slobode 2
Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Telefon:
0038521 685 000
Web stranica:
http://www.gkmm.hr

Organizator

GKMM
Telefon:
+38521685000