Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Predstavljanje knjige “Splitu na dar – Moja dica o’ besid“ Nađana Dumanića

3 travnja, 2015 @ 18:00 - 20:00

Nađan Dumanić

Večeras će nam Nađan umisto svoje rojene i školske dice, poklonit svoju dicu o besid, svoje beside spletene u prišesne  verše  i judima ih  podilit.  Ipak, što još prije toga  reči o našem pjesniku i njegovim pjesmama? Ponovit ću vlastite riječi iz predgovora zbirke. „ Dumanić poput arheologa duha svojim stihovima traga za izvorištima prapostojbine starih Splićana, starosjedilaca koji su savili ovo  naše  toplo mediteransko gnijezdo u kome ima mjesta i za stare i za nove „tiće“, pa sada dodati da naš pjesnik svojim versima istovremeno putuje od lokalnog do univerzalnog, od životne banalnosti k životnoj mudrosti i univerzalnosti.

Teško je odabrati verse kojima bih dokumentirala tu slojevitost smisla i izričaja jer ih je u zbirci pravo obilje. Ipak, odabrala sam jednu, pomalo nestašnu, ali nabijenu alegorijom i dubokom životnom spoznajom.

PARTIJA KARAT

Život je isto ka partija karat
Za igrat pošteno triba znat varat
Triba znat krest i ča moš vazest
Pa znat štrocat, akužat, strišat
Triba i puštit, motat i lišat

Život je isto ka mac o karat
Triba motavat, s drugon se karat
Dobro izmišat, sič, okrenit zjog
I tuč i zvat ka nimaš svog
A karta gre pa stane,čovik se idi, viče
Ma boje uvik gubit, a u jubav jemat sriće.

U jubavi imat sriće je uistinu mnogo.  I naš Split tako danas ima u ljubavi sriće,  dobiva na dar  Dicu od besid – prvu zbirku dijalektalnih pjesama našeg sugrađanina pjesnika Nađana Dumanića. Svi mi zaljubljenici u čakavski izričaj imamo sriće jer je naš pjesnik odlučio pokloniti nam svoje beside u kojima „Zuji, zveči, zvoni, zvuči, Šumi, grmi, tutnji, huči –jezik roda moga!, kako bi rekao naš veliki pjesnik Petar Preradović.

Slobodana Matijević, prof.

ŽIVOTOPIS

Rođen 29.06.1962. u Splitu u rodilištu kod Staroga placa. Diplomirao na Fesb-u Split i stekao zvanje diplomiranog inženjera strojarstva, a potom i profesora strojarske skupine predmeta. Radi u Tehničkoj školi za strojarstvo i mehatroniku, Split.

Piše na splitskoj čakavici eseje, pjesme, glende, fjabe, sulace, šale, dijaloge, aforizme…..

Napisao više od 320 pjesama, 250 gornje spomenutih proznih oblika, nekoliko tisuća aforizama, prikupio rječnik Poljičke republike, posložio povijest obitelji Dumanić prema podacima iz arhiva, splitske beside, fraze i užance posložio u djelu Mala skula splićanistike, a sada radi na opsežnoj kronologiji grada Splita kroz 20. stoljeće.
Još kao srednjoškolac bilježio izraze, frazeme i riječi svojih starih na spliskom govoru, a po didi naslijedio sposobnost igre rimama (napivavanje). Kao student objavljivao karikature, aforizme šale i anegdote u prilogu Pomet- Slobodna Dalmacija, a neki od njegovih tekstova su i uglazbljeni. Imao nekoliko samostalnih priredbi, čitao na pjesničkim večerima Dana Radunice i sličnim događanjima, a redoviti je suradnik na radio Split-u, u emisiji Kad se smijah tad i bijah. Gostovao u TV emisiji Čakalica (Tv Mreža), sudionik manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2014. u okviru GKMM, a niz zapisa je objavljen u lokalnim tiskovinam.
U knjizi Magare gre u raj, Mladena Vukovića, svojevrsnoj antologiji hrvatskih pjesama o magarcima objavljena mu je pjesma Tovar.
Sretno oženjen diplomiranom pravnicom Iris, a otac je troje djece: Duje(1992.)- student kineziologije, Vicenco (1996.)- srednjoškolac, Paola (2004.)- pučkoškolka, djed male Rite (2014.)

Hobi mu je fotografija i sve ono što je vezano za Split i more (objavljivao i priče u istoimenom listu), a posjeduje veliku privatnu biblioteku knjiga o svom gradu, starim običajima i splitskom jeziku, svemu vezanom za svoj grad.
Spličanin od kolina, ča ovod reču fetivi, baštarda Lušca po čači (Dumanić, Ozretrić) i Velega Varoša po materi (Kragić, Reić)

Detalji:

Datum:
3 travnja, 2015
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:

Organizator

GKMM
Telefon:
+38521685000

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr