Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Predstavljanje knjige Valtera Firića “Makinja ča sama trče”

25 siječnja, 2018 @ 18:00 - 20:00

Predstavljanje knjige Valtera Firića “Makinja ča sama trče”
U predstavljanju sudjeluju: recenzenti prof. dr. sc. Neven Šerić, Goran Borčić, prof., urednik Josip Radić i autor.

Knjige “Makinja ča sama trče (Povijest automobilizma i motociklizma u Splitu)”, autora Valtera Firića i izdavača tvrtke Medijska Osobnost iz Splita na 252 stranice i s 467 fotografija po prvi put otkriva gotovo nepoznate povijesne činjenice o dolasku prvog automobila u Split i osnivanju Autokluba Split, ali i druge manje poznate povijesne činjenice. Svrha i cilj ove knjige je širenje povijesnih spoznaja i artefakata tehničke kulture u cilju poticanja kulturne raznolikosti i obilježavanja vrijedne obljetnice – 110 godina od osnivanja Autokluba Split.
Kada danas razmišljamo o činjenici da se u Splitu prvi automobil pojavio već potkraj 1901. ili početkom 1902. godine, prva bi misao bila: kako je uspio stići, odnosno koliko mu je trebalo vremena. Jedno je sigurno, stigao je iz Beča, a dovezao ga je austrijski inženjer zaposlen na upravo započetoj gradnji uskotračne željezničke pruge Split – Sinj. Od tada Splićani, poznati po temperamentu i strasti, vrlo su brzo prihvatili ovakav način prijevoza, ali i uživanja u vožnji te su odmah shvatili važnost auto-moto industrije kao gospodarske djelatnosti.
Knjiga obiluje fotografijama, od kojih većina nije nikada objavljena jer je riječ o privatnim fotografijama iz obiteljskih foto albuma. Bogat fond fotografija na najbolji način prikazuje povijesne činjenice i opisuju društveni trenutak i tako podiže vrijednost izdanja. Knjiga će, zasigurno, probuditi brojne emocije među Splićanima, a napose među onima koji će na njezinim stranicama prepoznati svoje obiteljske fotografije.

Detalji:

Datum:
25 siječnja, 2018
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, , , ,

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, dvorana 1
Ulica slobode 2
Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Telefon:
0038521 685 000
Web stranica:
http://www.gkmm.hr

Organizator

GKMM
Telefon:
+38521685000