Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Robert Losey „Sluga” (Servant) (1963, 112 min), edukativna projekcija filma

18 svibnja, 2016 @ 17:00 - 19:10

Joseph Losey „Sluga" (Servant)

Sluga (The Servant, 1963), Vel. Britanija, c/b, 112 min, Elstree/Springbok Productions
Režija: Joseph Losey
Scenarij: Harold Pinter, prema romanu Robina Maughama
Direktor fotografije: Douglas Slocombe
Glazba: John Dankworth
Uloge: Dirk Bogarde (Hugo Barrett), James Fox (Tony), Sarah Miles (Vera), Wendy Craig (Susan), Catherine Lacey (lady Mounset), Richard Vernon (lord Mounset).

Mladi i bogati Tony zapošljava Hugha Barretta kao slugu. Barrettov je prvi zadatak da uredi Tonyjevu novu kuću zbog čega se sukobljava s Tonyjevom zaručnicom Susan. Barrett štoviše na mjesto sobarice dovodi svoju ljubavnicu Veru lažno je predstavivši kao sestru. Ona zavodi Tonyja koji se udaljuje od Susan. Međutim, Tony i Susan otkriju Veru i Barretta dok vode ljubav te ih Tony, potresen, oboje otpušta, dok ga istodobno Susan ostavlja. Ostavši sam, Tony potom ponovno zapošljava Barretta te postupno postaje sve ovisniji o njemu.

Pinterov scenarij oslonjen na sugestivne i suptilne jezične aluzije koje prividno uobičajene situacije nadograđuju ugođajem skrivene prijetnje i Loseyjeva precizna režija zasnovana na fluidnim pokretima kamere i dugim kadrovima te konstruiranju ambijenta (kuća) kao eksteriorizacije osjećaja likova, s razrađenom uporabom ogledala koja sugeriraju rascijepljenost, ali i narcisoidnost glavnih likova, oblikuju pripovjedni svijet usredotočen na temu individualnog i društvenog kolapsa, odnosno destrukcije karaktera pod pritiskom klasnih odnosa, žudnje za moći i nesigurnih seksualnih opredjeljenja. Iako je kritika prigovarala okretanju prema izrazitijim ekspresionističkim kompozicijama i osvjetljenju i gotovo neprestanom variranju tona u posljednjoj trećini filma, kombinacija realističkih, parodijskih i alegorijskih fragmenta naglašava ugođaj rastućeg rasapa kakav doseže vrhunac u nadrealnom završetku s likovima koji gledaju jedni druge kroz staklene čaše što iskrivljuju perspektivu i naposljetku foto-aparatom snimaju vlastite odraze u ogledalima. Film pruža niz interpretativnih mogućnosti, od sugeriranja homoseksualnog podteksta Barrettova i Tonyjeva odnosa, preko inverzije brit. klasnog sustava do upućivanja na gotovo demonski značaj Barrettove dominacije odn. Barretta kao figuru čistog zla. Stoga je komentiran kao metafora klasne borbe i nesmiljena kritika britanskog klasnog ustrojstva, esej o požudi, studija zla, parabola čovjeka i njegova alter ega, analiza homoseksualnosti te djelo o opsesiji i posesivnosti.

B. Kragić

(izvor: Filmski lekiskon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Detalji:

Datum:
18 svibnja, 2016
Vrijeme:
17:00 - 19:10
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, ,

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, Multimedijalne dvorane
Ulica slobode 2

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021 685 027
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/odjeli-sredisnje-knjiznice/multimedijalne-dvorane-cjenik-i-tehnicki-podaci/