Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Stručni skup: Društveno odgovorna knjižnica: proaktivna, angažirana i kritička?

12 prosinca, 2016 @ 09:30 - 13:30

Interdisciplinarni stručni skup: Društveno odgovorna knjižnica: proaktivna, angažirana i kritička?
Vrijeme održavanja skupa: ponedjeljak, 12. prosinca 2016.
Mjesto: Multimedijalna dvorana, Gradska knjižnica Marka Marulića Split, Ulica slobode 2.
Organizator: Gradska knjižnica Marka Marulića Split
Financijska potpora: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

O temi stručnog skupa:
Od knjižnica se očekuje da u informacijskom društvu promijene shvaćanje svoje tradicionalne uloge kao ustanova koje posuđuju građu i pružaju informacijsko-referalne usluge te da pozitivno doprinose socijalno-političkom životu građana u područjima poput cjeloživotnog učenja, društvene isključenosti i aktivnog građanstva.
Pitanja na koja će se organizacijom ovog skupa pokušati odgovoriti su: Je li knjižnica, a osobito javna, neutralno mjesto ili treći prostor za provođenje slobodnog vremena ili ipak nešto više od toga? U kojoj mjeri knjižnice pružaju odgovore na suvremena društvena pitanja i je li to dovoljno? Mogu li knjižnice biti i mjesta subverzivnih zbivanja? Kako proširiti dosege djelovanja na programe koji stvaraju socijalni kapital i osnažuju civilno društvo te jačaju sudjelovanje javnosti u demokraciji? Kako inovacije u knjižnicama mogu doprinijeti kvaliteti svakodnevnog života građana i razvoja društva općenito?

Ciljevi: Detektirati smjer kretanja knjižnica unutar trenutnog društvenog, političkog i ekonomskog konteksta; Preispitati vrijednosti i uloge knjižnica u kontekstu suvremene socijalne zbilje: neoliberalni kapitalizam i konzumerističko društvo, cjeloživotno učenje, novi oblici pismenosti, novi oblici knjige te društvena pravednost u dostupnosti knjižnicama i informacijama; Raspraviti teorijska i praktična pitanja vezana uz temu i podteme skupa; Prikazati primjere dobre prakse iz zemlje i svijeta; Dati uvid u nove teme koje ulaze u knjižničarski diskurs

Skup je namijenjen: skup je namijenjen je informacijskim stručnjacima i knjižničarima svih vrsta knjižnica, kao i djelatnicima u drugim organizacijama bez obzira na fokus njihovog djelovanja (udruge, obrazovne institucije…) te svim zainteresiranima za ovu tematiku.

Kotizacija:  nema

Registrirani sudionici dobivaju potvrde o sudjelovanju.
Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 10. 12. 2016.

Program

 

Kontakt:
kkrolo@gkmm.hr 
mnardelli@gkmm.hr
Tel: 021/685 029

 

Detalji:

Datum:
12 prosinca, 2016
Vrijeme:
09:30 - 13:30
Događaj Category:
Događaj Tags:

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, Multimedijalne dvorane
Ulica slobode 2

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Telefon:
021 685 027
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/odjeli-sredisnje-knjiznice/multimedijalne-dvorane-cjenik-i-tehnicki-podaci/