Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Suspiria (1975, 98 min), edukativna projekcija filma

2 studenoga, 2018 @ 17:30 - 20:00

Suspiria (Italija / 1979. / 98 min)
Režija: Dario Argento
Uloge: Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci, Miguel Bosé, Barbara Magnolfi, Susanna Javicoli, Eva Axén, Rudolf Schündler, Udo Kier, Alida Valli, Joan Bennett, Margherita Horowitz
Scenarij: Dario Argento, Daria Nicolodi

Kratki sadržaj:
Mlada Amerikanka dolazi u njemački gradić ne bi li usavršila znanje baleta u tamošnjoj školi. Sam početak filma zaista je upečatljiv zahvaljujući prije svega atmosferičnoj glazbi, a pridonosi i brutalno ubojstvo studentice u noći. Nakon neuspjeha prve noći drugog jutra djevojka uspjeva ući u golemu školu te se smješta u sobi. Škola odiše napetošću i tjeskobnom atmosferom, u sobi pronalazi leglo crviju, noću se čuju koraci i glasovi, a djevojke koje previše njuškaju po kratkom postupku pojede mrak. To ju pak ne sprječava da pronikne što se krije u pozadini te misteriozne ustanove. Film je navodno snimljen prema istinitim događajima u kojima je sudjelovala baka ondašnje Argentove partnerice Darie Nicolodi, a vidljiva je i veza sa knjigom Thomasa De Quinceya Suspiria de Profundis. Riječ je o priči o Mater Suspiriorum, prve iz trilogije o tri vještice. Upečatljivost fotografije i jezovitost scena postignuta je korištenjem starih i teško dostupnih Kodakovih filmskih traka.
Ubraja se u kultne horore koje je magazin Entertainment Weekly svojevremeno proglasio 18. najstrašnijim filmom svih vremena.

Detalji:

Datum:
2 studenoga, 2018
Vrijeme:
17:30 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, , ,

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, dvorana 3
Ulica slobode 2
Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Telefon:
0038521 685 028
Web stranica:
http://www.gkmm.hr

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588