Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Knjižnica Brodarica: Tribina i izložba povodom Međunarodnog dana materinskog jezika

21 veljače, 2018 @ 18:00 - 28 veljače, 2018 @ 20:00

Izložba: Od izvornika do prijevoda
Tribina: O važnosti poznavanja materinskog jezika za umjetničko prevođenje

Sudjeluju prevoditeljice Tatjana Radmilo, Patricija Horvat i Irena Škarica, a moderatorica je Branka Šegvić, predsjednica Udruge STIP.

Povodom Međunarodnog dana materinskog jezika koji se svake godine obilježava 21. veljače, Udruga sudskih tumača i prevoditelja (STIP), Društvo hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP) i GKMM Knjižnica Brodarica, organiziraju izložbu pod nazivom Od izvornika do prijevoda.
Tom prigodom održat će se i tribina O važnosti poznavanja materinskog jezika za umjetničko prevođenje na kojoj će sudjelovati članice STIP-a i književne prevoditeljice Patricija Horvat, Tatjana Radmilo i Irena Škarica. Moderatorica Branka Šegvić, predsjednica Udruge STIP otvorit će teme kao što su: zašto su prijevodi s nekih jezika bolje, a s nekih drugih lošije kvalitete, može li loš prijevod uništiti knjigu, je li prijevod djela stvaralački čin, isplati li se biti književni prevoditelj/ica?

Od izvornika do prijevoda godišnja je izložba na kojoj članovi DHKP-a izlažu prijevode koje su objavili u razdoblju od prethodne izložbe, a uz prijevod, prevoditeljevu biografiju i bibliografiju, izložen je i izvornik.  U povodu ovogodišnje jubilarne izložbe, prevoditelji izlažu jedan recentniji prijevod te jedan prijevod po vlastitom izboru, bio to najdraži, najljepši, najbolji, najzahtjevniji, najteži, odnosno prijevod koji je ostavio značajan trag na njihovom prevoditeljskom putu.
Prvi je cilj ove izložbe na transparentan način publici predstaviti ključni dio prevoditeljske aktivnosti, koji najčešće ostaje skriven jer se o uspješnosti sudi isključivo na temelju konačnog proizvoda, dakle samo jedne strane procesa. Drugi je cilj stvoriti svijest o parametrima prevoditeljskoga zadatka, čime se prevoditelju u jednakoj mjeri pripisuju (umjetničke) zasluge, kao što ga se i opterećuje odgovornošću za gubitke i iskrivljenja u odnosu prema izvorniku. Izložba će biti otvorena do 28. veljače 2018.

Detalji:

Početak:
21 veljače, 2018 @ 18:00
Kraj:
28 veljače, 2018 @ 20:00
Događaj Categories:
, ,
Događaj Tags:
, , , ,

Lokacija

GKMM – Knjižnica Brodarica
Terzićeva 5/IX
Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Telefon:
00385 21 685 080

Organizator

GKMM – Knjižnica Brodarica
Telefon:
+38521 685 080, +38521 685 083
Web stranica:
http://www.gkmm.hr