Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Victor Sjöström „Vjetar” (1928, 81 min), edukativna projekcija filma

21 ožujka, 2018 @ 18:00 - 20:00

Vjetar (The Wind, 1928), SAD, c/b, 81 min, MGM
Režija: Victor Sjöström
Scenarij: Frances Marion i John Colton, prema romanu Dorothy Scarborough
Direktor fotografije: John Arnold
Scenografija: Cedric Gibbons, Edward Withers
Uloge: Lillian Gish (Letty), Lars Hanson (Lige), Dorothy Cumming (Cora), Edward Earle (Beverly), William Orlamond (Sourdough).

Senzibilna djevojka Letty dolazi u Arizonu živjeti s bratićem Sourdoughom i njegovom neljubaznom suprugom Corom. Iako ga ne voli, Letty se udaje za kauboja Ligea, ali je suprugova neosjećajnost i stalan vjetar deprimiraju. Kad je poznanik pokušava silovati, ona ga, u panici, ubija.

Najuspjeliji Sjöströmov američki film, u cjelini se uklapa u njegov opus uporabom prirode (eksterijeri su snimljeni izvan studija, u pustinji Mojave u Kaliforniji) kao ključnog dramaturškog i psihol. elementa. Osim što određuje psihologiju likova koje čini ranjivima, brutalnima i nasilnima, kao i odnose među njima, vjetar je također materijalna projekcija psihol. trauma protagonistice (izolacija, seksualna frustracija, gubitak romantičnih iluzija). Uz dojmljivo vizualno predočavanje njezinih snoviđenja, film se odlikuje i razrađenim realističnim detaljima unutar dužih kadrova i njihovih kompozicija, kojima se diskretno simbolizira psihološka napetost, kao i pronicavim prikazom običaja zajednice. Vizualna impresivnost snimki prirodnih elemenata naglašava njihovu funkciju dramaturške i psihol. dominante koja strukturira motive žudnje, osjećaja krivnje i iskupljenja, a film se izdvaja i, za ondašnju holivudsku produkciju, netipičnim završetkom u kojem ubojstvo ostaje nekažnjeno. U SAD-u je distribuirana premontirana verzija sa sinkroniziranim zv. efektima.

B. Kragić

(izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Detalji:

Datum:
21 ožujka, 2018
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, , ,

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, dvorana 3
Ulica slobode 2
Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Telefon:
0038521 685 028
Web stranica:
http://www.gkmm.hr

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588