Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Wim Wenders „Alice u gradovima” (1974, 110 min) edukativna projekcija filma

veljača 16, 2018 @ 18:00 - 20:00

Petak, 16. 2. 2018. u dvorani 3 Središnje knjižnice

Alice u gradovima (Alice in den Städten, 1974), Njemačka, c/b, 110 min, PIFDA/WDR
Producent: Peter Genée
Režiser: Wim Wenders
Scenarij: Veith von Fürstenberg, W. Wenders
Direktor fotografije: Robby Müller
Glazba: Can, Chuck Berry, Canned Heat, Gustav Mahler
Uloge: Rüdiger Vogler (Philip Winter), Yella Rottländer (Alice), Lisa Kreuzer (Lisa, Aliceina majka), Edda Kochl (Angela).

Fotoreporter Philip Winter, nakon što je bezuspješno pokušavao snimiti reportažu o Americi te uspostaviti odnos s prijateljicom u New Yorku, pristaje pomoći devetogodišnjoj Alice da pronađe kuću svoje bake u Njemačkoj, pri čem raspolažu samo fotografijom, ali ne i adresom.

Likovi, kao i gledatelj, koji od početka sudjeluje u uspoređivanju snimljenog i viđenog, traže stvarnosni adekvat slike, koja im, zataknuta za vjetrobran, pruža oslonac pri polaganom kretanju. Međutim, kada napokon nađu kuću koja potpuno odgovara fotografiji, ispostavlja se da se slika i stvarnost ipak ne poklapaju, jer se baka odselila. U završnom prizoru, koji navješćuje mogućnost završetka traženja, ali ga ne pruža, Philip i Alice su u vlaku za München, gdje baka sada navodno živi. Djevojčici putovanje znači potragu za sigurnošću obitelji, a za Philipa, koji je ironično svjestan svoje zaokupljenosti potragom za dokazom vlastitog postojanja u mreži medijski posredovanih iskustava, ključan je doživljaj odnosa što ga uspostavlja s djetetom tijekom putovanja cestama Zapadne Njemačke i promatranja urbanih i prirodnih krajolika njihove domovine. Winterova je potraga za domom od početnog prizora, u kojemu on, pjevušeći “Under the Boardwalk”, snima polaroid-fotografije ispod promenade na obali, uobličena kao pokušaj istraživanja vlastitog, njem. identiteta preko znakova suvr., amer. kulture. Međutim, tek dječja emocionalna neopterećenost uvjetnim refleksima kulture pruža svrhu i smjer promišljanju složenih međuodnosa “mitske” i “stvarne” slike svijeta te omogućuje prihvaćanje proturječja vlastitog identiteta, predočenog prizorom u kojemu Alice i on prisustvuju koncertu Chucka Berryja, koji u Wuppertalu izvodi svoj klasik o uspostavljanju komunikacije – “Memphis, Tennessee”.

T. Brlek

(izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Detalji:

Datum:
veljača 16, 2018
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, ,

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, dvorana 3
Ulica slobode 2
Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Telefon:
0038521 685 028
Web stranica:
http://www.gkmm.hr

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588