„Hitna stanja kod djece“ predavanje u organizaciji Udruge Ruke ljubavi

Srijeda, 22.11.2017. u 18 sati u dvorani 1 Središnje knjižnice

 

„Hitna stanja kod djece“ predavanje u organizaciji Udruge Ruke ljubavi
Sudjeluju: Snježana Kapor Jeričević, dr. med. specijalist pedijatrije i doc. dr. sc. Joško Markić, specijalist pedijatrije i subspecijalist intenzivne medicine

 

Tribina „Hitna stanja kod djece“ počet će predavanjem Snježane Kapor Jeričević, dr. med. specijalistica pedijatrije. Njen dio predavanja govorit će o najčešćim bolestima i stanjima u dojenčadi i male djece u PZZ. Predavanje će obuhvatiti detaljan opis bolesti te kako ih prepoznati i kako reagirati u određenim situacijama. Osvrnut će se na: vrućicu, razne bolove, kašalj, opstruktivni bronhitis, sindrom krupa – laringitis, febrilne konvulzije, povraćanje, proljev, opstipacije itd. Ova omiljena pedijatrica splitskih roditelja, svojim znanjem i iskustvom, sigurno objasnit će roditeljima kako reagirati i što poduzeti kad je dijete bolesno. Pravilnim pristupom i reakcijom educiranih roditelja, sigurno bi se smanjio broj posjeta dežurnim službama i pedijatrima.
Predavanje će nastaviti doc. dr. sc. Joško Markić, specijalist pedijatrije i subspecijalist intenzivne medicine zaposlen u Klinici za dječje bolesti KBC Split. Izabran je u znanstveno-nastavno zvanje docenta u Katedri za pedijatriju Medicinskog fakulteta u Splitu i sudjeluje u nastavi na hrvatskom i engleskom jeziku iz Pedijatrije i Kliničkih vještina. Vanjski je suradnik na Filozofskom fakultetu te Odjelu za stručne studije – smjer sestrinstvo. Dodatno se educirao u Austriji te u Children’s Hospital of Philadelphia koja je proglašena najboljom pedijatrijskom bolnicom u SAD. Autor je ili koautor više poglavlja u knjigama i međunarodno indeksiranih radova. Njegova područja interesa su: intenzivna medicina, dijagnostika bakterijskih infekcija i sepse te deficit glukoza-6-fosfat dehidrogenaze i rijetke metaboličke bolesti. Predavanjem će nastojati odgovoriti na vječno pitanje kada je zaista potrebno otići na Hitni prijem, a kada je to samo splet neinformiranosti i neznanja roditelja. Tako bi se i ovako pretrpan Hitni prijem dječjeg odjela KBC-a rasteretio velikih gužvi. Govorit će s aspekta bolničkog liječenja, a osvrnut će se na: anafilaksiju, konvulzivni napadaj, gušenje stranim tijelom, utapanje, reanimacija, dijabetička ketoacidoza i sl.