Mjesec hrvatskoga jezika: Promocija knjige Ranka Mladine: Čovik de šete kolpi

Petak, 21. veljače 2020. u 18:00h
dvorana 1 Središnje knjižnice 

Promocija knjige Ranka Mladine: Čovik de šete kolpi, Split: Naklada Bošković, 2019.
Knjigu će predstaviti: Day Antunović, mag. philol. croat. et angl. Jelena Đorđević i Zoran Bošković, urednik

Dvi-tri o autoru

RANKO MLADINA, prof. dr. sc., utemeljitelj endoskopske sinusne kirurgije u Hrvatskoj (1990.).
Umirovljeni izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Ranko Mladina (Split, 14. srpnja 1949.), objavio je petu knjigu na splitskoj čakavici u kojoj su – pisme, pisma, ćakule i bokun glosara spliskoga!
Knjizi je priložen i CD na kojemu autor čita neke stranice iz knjige kako bi se sačuvao izgovor i akcent fetivoga spli’skog govora.

 Dvi-tri o naslovu knjige

 …Intanto dele tante, svaka je žalost kolap onome koga zadesi. A triba imat sriće, strpljenja, razuma, vire i nade za stišat strasti, tuge i kompašjune i nastojat na bilo koji način ić ispravno, ljudski naprid. Mimo svih kolpi. Možda jean put i postaneš čovik, to nikad nećeš saznat. Ali, nisi kad te udrija prvi kolap osta inkantan i kloniven, nego si se uzdiga i nastavija. Eto. A je li vridilo, to pitaj Olivera, on će ti znat reć.
Ranko Mladina, Zagreb, lito 2017. (ulomak iz Prologa)

Dvi-tri o Rječniku u knjizi upotrijebljenih u knjigama „Piz“(Naklada Bošković, Split), „Žara puna riči-pisme, ćakule i glosari spliski“(Školska knjiga, Zagreb), kao i u ovoj knjizi te riječi koje autor, kao jedan okorjeli Splićanin i zakleti Bačvičar, i danas upotrebljava:

Na uspomenu onima koji su se u Splitu rodili i živjeli i govorili svoj spliski od četrdesetih godina prošloga, dvadesetog stoljeća na ovamo. Taj jezik još živi. Zapravo, iskreno govoreći, tinja. Mlađi ga naraštaji, što je posve prirodno, mijenjaju, i prirodnim odlaskom ove generacije Splićana postupno će sahnuti i njihov jezik. Možda bi baš zato ova knjiga mogla biti dobrim izvorom za jezička proučavanja koja će uslijediti za dvadesetak, tridesetak ili više godina. Da se ne zaboravi. A po prvi će put svaki onaj koga bude ova građa zanimala moći, zahvaljujući elektroničkim mogućnostima današnjice i dobroj volji izdavačke kuće „Naklada Bošković“ iz Splita, ne samo pročitati sve te riječi, nego ih i čuti i time znati kako su se izgovarale i kakva je to, zapravo, uistinu lijepa pjesma bila.
Ranko Mladina (ulomak iz knjige)