Odjeli Središnje knjižnice

Knjižni fond Odjela za odrasle korisnike smješten je na prvom katu Središnje knjižnice. Na odjelu se nalazi građa izdana od 1995. do danas dok se manje aktualna građa izdana do 1995. godine nalazi u suterenu.
Bogat i raznovrstan knjižni fond Odjela za odrasle sadrži veliki broj naslova beletristike, stručne i popularno-znanstvene literature te bogatu zbirku referalne građe iz svih područja.
Studijska čitaonica nalazi se na drugom katu, gdje studenti i svi ostali žedni  znanja mogu neometano učiti i pri tom koristiti širok izbor enciklopedija, rječnika i svih vrsta leksikona.
Posebno mjesto zauzima zbirka starih i rijetkih knjiga – Rara et vetera, koje se mogu koristiti samo u Knjižnici.
Zanimljivost su tematski ”otoci” u kojima je građa složena prema temama odnosno specifičnim interesima korisnika: duhovna literatura, knjige za samopomoć, knjige o zdravlju i ljepoti, knjige o  djeci, kriminalistički i špijunski romani, znanstvena fantastika, te nešto lakša literatura ljubavne tematike.
Na Odjelu za odrasle korisnike nalaze se i računala na kojima je korisnicima omogućen rad, te računalo za pretraživanje online kataloga Knjižnice.
Knjižničari – informatori  spremni su odgovoriti na svaki vaš upit i uputiti vas da pronađete željenu knjižnu građu.

Voditeljica Odjela za odrasle:
Katarina Krolo Žužul, dipl. knjiž. (kkrolo@gkmm.hr)
Kontakt telefon: 021 / 685 029

Stranica Odjela za odrasle

Odjel periodike

Gradska knjižnica Marka Marulića nabavlja 89 naslova dnevnih novina, tjednika, mjesečnika te popularnih, stručnih i znanstvenih časopisa namijenjenih korisnicima različitih interesa i dobi, koji se nalaze u Čitaonici tiska, Odjelu periodike te na Odjelu za djecu i mlade.
U Čitaonici tiska u prizemlju knjižnice može se pročitati 5 dnevnih listova te 18 tjednika i mjesečnika.
Građa čitaonice ne posuđuje se izvan knjižnice.
Na Odjelu periodike na prvom katu nalazi se 49 naslova domaćih stručnih i znanstvenih časopisa, 3 naslova stranih časopisa te 5 naslova službenih publikacija.
Na Odjelu za djecu i mlade nalazi se 11 naslova časopisa namijenjenih djeci, mladima i roditeljima.
Primjerci Slobodne Dalmacije čuvaju se trajno, a ostale dnevne novine tri mjeseca. Dnevni listovi, tjednici i mjesečnici mogu se dobiti uz predočenje članske iskaznice na info-pultu.
Osoba za kontakt:
Ivan Triva, dipl. knjiž (itriva@gkmm.hr)
Kontakt telefon: 021 / 685 021

Odjel za djecu i mlade

Voditeljica Odjela za djecu i mlade:
Grozdana Ribičić, viša knjižničarka (gribicic@gkmm.hr)
Kontakt telefon: 021 / 685 022
Kontakt telefon knjižničarki Odjela za djecu i mlade: 021 / 685 020

 

Zavičajna zbirka Spalatina

Zavičajna zbirka Gradske knjižnice Marka Marulića utemeljena je 2002. godine sa svrhom prikupljanja i čuvanja pisane baštine, kulturnog i umjetničkog nasljeđa, lokalnog govora, tradicije i običaja Splićana.
Od 2008. godine djeluje u sklopu Središnjeg odjela Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu i raspolaže s 6000 jedinica građe koja se može koristiti samo unutar knjižnice.
Građa sadržajno obuhvaća teme o nastanku Splita, njegovim prirodnim osobinama, geografskim obilježjima, demografskim i gospodarskim promjenama, povijesnom i kulturnom razvoju kao i različitim vidovima suvremenog života.
Najvećim dijelom sadrži knjige, zbornike, brošure, zatim zavičajne časopise, dnevne novine, rukopise, planove grada, fotografije, razglednice, kataloge s izložbi, pozivnice, glazbene i video zapise, a u novije doba i informatičku građu. Neprekidno se dopunjava novim naslovima zavičajne tematike kao i djelima suvremenih splitskih autora, pisanih na lokalnoj splitskoj čakavštini.

Voditeljica Zavičajne zbirke Spalatina:
Nada Draganja, dipl. knjiž. (ndraganja@gkmm.hr)
Kontakt telefon: 021 / 685 018

 

Odjel multimedije

Odjel multimedije Gradske knjižnice Marka Marulića posjećen je zbog svog fonda, usluga i događanja.
Fond multimedije podrazumijeva audiovizualnu i elektroničku građu, stručnu literaturu vezanu za film i glazbu te stripove.
Glazbena građa pokriva najrazličitije glazbene žanrove domaćih i stranih autora – od klasične glazbe, preko jazza, bluesa i šansona do popa, rocka te elektronske i dance glazbe.
Noviji i stariji filmski naslovi odjela multimedije uglavnom su djela koja pripadaju antologiji sedme umjetnosti. Posebno odjeljenje filmskog fonda čine animirani i igrani filmovi za najmlađe.
Manji odjeli multimedije Gradske knjižnice nalaze se i u Knjižnicama Brodarica, Ravne Njive i Žrnovnica.
Sam posudbeni Odjel multimedije u Središnjoj knjižnici broji oko 2200 filmskih i oko 1800 glazbenih naslova, igre i učilice za djecu te filmske i glazbene časopise i magazine.

Osoba za kontakt:
Toma Šimundža, dipl. knjiž. (tsimundza@gkmm.hr)
Kontakt telefon: 021 / 685 024

Stranica Odjela multimedije