Preporuke knjižničara

Slikovnice

Lallemand, Orianne
“Vuk koji je htio biti druge boje”

Priča prati vuka kojem se nije sviđala crna boja njegova krzna. Kroz duhovite preobrazbe u različite boje naučit će važnu životnu lekciju o samopoštovanju i neprocjenjivosti vlastitih razlikovnih značajki u odnosu na druge. Problemska slikovnica francuske autorice u maniri pozitivne psihologije potiče izgradnju samosvijesti i samopouzdanja prvenstveno kod djece predškolske dobi, iako univerzalnost iznesenih poruka briše dobne granice.

 

 

Knjige za djecu

Peirce, Lincoln
“Natko Veliki : nitko kao Natko”

Ljubitelji duhovitog serijala “Gregov dnevnik”, Jeffa Kinneya dobili su još jednog “kul” genijalca u čijim će nenamjernim nestašlucima zasigurno uživati. Riječ je o serijalu “Natko Veliki” čiji je pisac i crtač stripova Lincoln Peirce, dospio na listu najprodavanijih naslova New York Timesa. Natko je preveden na 19 jezika u 17 zemalja, a posjeduje i svoju blog stranicu. Natko je učenik šestog razreda, koji zna da je rođen za nešto veliko, ali još uvijek ne zna što je to i iako se trudi da postane slavan i sjajan, nekako mu to ne polazi baš od ruke i nevolje se nižu jedna za drugom. Usprkos nevoljama on ostaje “kul” i ide dalje. Knjiga je napisana u stripovskoj maniri s puno crteža i “oblačića”, što doprinosi privlačnosti i olakšava čitanje. Slijede i nastavci…

 

 

 

Knjige za mlade

Stroud, Jonathan
“Solomonov prsten: Bartimej”

Radnja romana odvija se u Jeruzalemu i njegovoj okolici 950. godine p.n.e. Džin Bartimej iz Uruka, rječit, duhovit, snalažljiv i domišljat duh, upravo je obavio jedan zadatak, a već ga čekaju nova zaduženja. Njegov gospodar, čarobnjak, šalje ga u potragu za moćnim predmetom kojim bi kralj Solomon upotpunio svoju novu zbirku čuda. Kralju Solomonu, koji uz pomoć čarobnog prstena vlada čitavim poznatim svijetom, o glavi radi kraljica od Sabe i šalje svoju odanu gardisticu Asmiru da ga smakne. Asmira se međutim spetlja s Bartimejem… Bartimejeve sljedeće pustolovine opisane su u knjigama “Amulet iz Samarkanda”, “Golemovo oko” i “Ptolemejeve dveri” (“Bartimejeva trilogija”).

 

 

 

Literatura za roditelje

Bulat, Rebeka
“Bebarije: važnost poticanja intelektualnog i emocionalnog razvoja od najranije dobi: sadrži 100 igara i aktivnosti utemeljenih na modernim saznanjima o ranom dječjem razvoju”

“Emocionalno blagostanje i socijalna kompetencija ovise o vama kao roditelju, a važan su dio temelja za kognitivno-lingvističkih sposobnosti. Razvidno je da izostanak stimulacije određenih regija u mozgu od najranije dobi može negativno utjecati na kognitivne funkcije djeteta u budućnosti. Kroz ovu će knjigu roditelji naučiti kako poticati zdrav razvoj emocionalnih, društvenih i intelektualnih sposobnosti djeteta: koje su korisne, a koje nekorisne ili štoviše štetne aktivnosti za njihovo dijete.”
dr. Ranko Rajović

 

Slikovnice

Božović, Bojana
“Med za doručak: priča o pčeli”

Ovo je priča o možda najmarljivijim kukcima na svijetu koji već 150 milijuna godina na isti način proizvode zdravu i finu slasticu – med. No pčele su možda još važnije za oprašivanje bilja. Sve to prilagođeno malenima i još neke druge zanimljivosti o pčelama, uz obilje ilustracija, nalazi se u ovoj malenoj edukativnoj slikovnici.

 

 

 

Knjige za djecu

Ott, Ivan
“Životinje naši prijatelji”

Životinjski likovi u Ottovim pričama doista su raznoliki (čak ako se radi o pripadnicima iste životinjske vrste), a uz ljudske likove pokazuje i različite vrijednosti koje u autorovoj interpretaciji bivaju pretočene u poruke izrečene u podtekstu – čitateljev zaključak o interakciji ljudskog i životinjskog svijeta. U Ottovim pričama imamo priliku upoznati ljudsko licemjerje, odanost životinjskim junacima, ljudsku i životinjsku lukavost, mačke koje su strpljivo čekale jače udare bure da bi se dokopale pršuta, ali i nešto što nam je oduvijek bilo pred očima, a možda nikad nismo bili dovoljno usredotočeni da to zapazimo – da ljubav nije potrošna i rezervirana samo za pripadnike iste rase, vjere, uvjerenja, da je široka i duboka koliko joj mi dopustimo da prokriči sebi korito tekući prema svima koji su ljubavi potrebiti, kako ljudima žive (ili jedva životare) oko nas, tako i životinjama koje svoju ljubav ne naplaćuju novcem ili suzama.

 

 

Knjige za mlade

Kovačević, Hrvoje
“Tajna Zantara Vidovnjaka”

Tajna Zantara Vidovnjaka već je trinaesta tajna autora Hrvoja Kovačevića koji je već svojim prvim romanom za djecu, Tajna ribljeg oka, privukao pozornost čitatelja umijećem fabuliranja, vještom kompozicijom i duhovitošću dijaloga. Slijedio je niz romana s početnom riječju “tajna” u naslovu. Duhovit i moderan, ponovno je napisao roman koji će s užitkom čitati i desetogodišnjaci i njihovi roditelji. Tajna Zantara Vidovnjaka sadržava sve elemente Kovačevićeve poetike – i tajnu i intrigu, i ljubavnu priču i potragu, i… Ognjenovi strahovi mahom su nestvarni, boji se uglavnom svega. Misli da je svijet u kojemu živi neprijateljsko okruženje. A onda mu u život stižu stvarne prijetnje. Roditelji mu se rastaju, počnu mu pristizati prijeteća pisma. Uz sav taj niz neobičnih događaja on se zaljubljuje u djevojčicu Tenu. Nevolja je u tome što mu nitko ne vjeruje da je doista ugrožen. No i ova, iako trinaesta priča, ima sretan završetak, koji teško da bi bio moguć da nije bilo ljubavi jedne djevojčice…

 

Literatura za roditelje

Slunjski, Edita
“Kako pomoći djetetu da…upozna svoje emocije (i nauči njima upravljati)”

Ovo je jedan od devet stručno popularnih priručnika objedinjenih pod naslovom Kako pomoći djetetu da… u kojima se kroz devet tema roditelje, odgajatelje i učitelje potiče na razumijevanje djeteta i promišljanje o pitanjima odgoja i obrazovanja iz različitih perspektiva te na samoprocjenu vlastite uloge u tom procesu. Temu ove knjige autorica obrađuje kroz poglavlja o prirodi i vrstama emocijama s posebnim naglaskom na emocije djeteta, a pri tome se oslanja na znanstvene spoznaje o poticanju emocionalne inteligencije i razvoju djece predškolske i školske dobi. U posebnim cjelinama daje se pregled ključnih misli, nude praktične radionice za roditelje, odgajatelje i učitelje te navodi preporučni popis knjiga u vezi s ovom temom.

 

 

 

Slikovnice

Beaumont, Emilie
“Bonton za malene”

Kroz svakodnevne situacije u kojima će se sva manja djeca prepoznati dani su primjeri lijepog i ružnog ponašanja. Tako će, npr., djeca moći vidjeti kako protječe jutro dječaka koji ne sluša mamu, odugovlači sa spremanjem, pranjem i doručkom, a kako izgleda jutro djevojčice koja s mamom surađuje, jede i oblači se sama te dobre volje i na vrijeme stiže u vrtić.
Također su opisane i situacije u vrtiću, parku, dućanu, na ulici te kod kuće, u igri s braćom i sestrama.
Knjigu krase vesele ilustracije.

 

 

 

Knjige za djecu

Nordqvist, Sven
“Pettson ima loš dan”

Stigla je jesen i loše vrijeme, a s njima i starčićeva potištenost, te nevoljkost u obavljanju svakodnevnih poslova.
Mačak Findus će se pokazati kao izuzetno dovitljiv i privržen prijatelj, pa će Pettsona u nizu pokušaja trgnuti iz lošeg raspoloženja. Privlačnost nagrađivane serije priča proizlazi iz spajanja naočigled nespojivog – mirnog, povučenog starčića i njegova ljubimca, luckastog mačka, ali i izbalansiranog upotpunjavanja teksta i ilustracija koje su također u oprečnom odnosu – dinamika priča je umjerena, dok u ilustracijama sve vrvi detaljima, pokretom i bojama.

 

 

 

 

Knjige za mlade

Green, John
“Greška u našim zvijezdama”

Hazel je šesnaestogodišnja djevojčica koja se bori s rakom štitnjače u posljednjoj fazi. Iako svjesna da će uskoro umrijeti, trenutni lijek osigurava joj još malo dodatnog vremena. Na grupi za podršku upoznaje Augustusa, zgodnog sedamnaestogodišnjaka u remisiji, kojemu je okrutna bolest oduzela nogu. U priči o životu i smrti, ovo dvoje mladih naći će jedno u drugome srodnu dušu te sadašnjost pretvoriti u vječnost.
Duhovita i tužna, knjiga je namijenjena čitateljima svih uzrasta koji će se s njenim likovima smijati, ali i plakati.

 

 

 

Literatura za roditelje

Jambrec, Olga
“U svijetu pojmova : književnoteorijsko pojmovlje s objašnjenjima i primjerima”

Priručnik džepnog izdanja obuhvaća oko 400 pojmova iz književne teorije objašnjenih jednostavnim i razumljivim jezikom uz brojne primjere, upućujući na sadržaj, opseg i područje u kojem se pojedini pojam upotrebljava.
Sadrži osnovni popis literature na temelju koje je građa prikupljena, a s obzirom na strukturu, izvrsno će poslužiti učenicima osnovne i srednje škole i svima onima koji se tek upoznaju s književnom teorijom.