Promocija slikovnice Andrijane Grgičević, Potraga za pravom čokoladom, Solin, Luxor, 2019.

KAKO JE NASTALA PRIČA „POTRAGA ZA PRAVOM ČOKOLADOM“?

(ili  Bajka u priči o gospodinu Marinku Biškiću)

 Sve je počelo davno.
Točnije, jednom davno.
Točno u ono vrijeme kad sam saznala kako se splitski glazbenik Fon Biškić usput bavi i proizvodnjom čokolade. Glazba, kao i čokolada, treba biti kvalitetna, a ne isključivo slatka. To znaju svi čokokusci i glazbokusci.
Ne pravi on bilo kakve čokolade, već lijepe, mirisne, u svijetu prepoznate i nagrađivane čokolade.
Koje proizvodi iz kakao zrnja, a ne iz kupljenog  gotovog mljevenog kakaa.  Pa ne čuje se baš svaki dan ovakva priča: da netko bira teži (ali pravi) put, umjesto lakšeg i bržeg.
K tome šjor Biškić ima veliko mjesto u srcu posve predano za djecu s posebnim potrebama. A to posebno oduševljava. Pravi junak iz bajke, zar ne?
Odmah su mi u mislima zaiskrila dva lika. Topli i zaneseni, i sam po mnogočemu poseban dječak Inko, koji silazi sa zvijezda da bi pronašao pravu pravcatu čokoladu, i stari neuštogljeni gospodin koji se ne boji udomiti dječaka.
Njih su se dvojica u mojoj glavi upoznala i posložila čitavu bajku. Nije trebalo mnogo literarnog talenta, sve su oni sami smislili.
Kao što ne treba imati mnogo talenta da bi vidjeli bajku u priči o gospodinu Biškiću.
Kad sam mu poslala priču,  šjor Marinko je dokazao da je pravi Fon: zaljubio se u priču istog trena, udomio ju je i dao joj priliku da ugleda svjetlo dana.
Ilustratoricu Maju izabrali smo jednoglasno, a ona je dala svoj dio čarolije, jestiv, ukusan i zarazan.
Jako smo sretni što se rodila ova slikovnica. Pogotovo jer znamo da je moglo biti i potpuno drukčije.
No, sva sreća da još ima ljudi koji vjeruju u bajke.
Vjerujete li i vi?
 (Andrijana Grgičević, autorica teksta)

 

 

 O slikovnici i autorima:

Slikovnica je izdana u prosincu 2019. godine, pred Božić, a prvi put je predstavljena na Festivalu čokolade u Opatiji. Može se kupiti u trgovini Nadalina u Splitu i u Muzeju čokolade u Zagrebu. Dosad je predstavljena u Rijeci i u Omišu. Splitskoj djeci poklanjamo dvojezično video izdanje naše slikovnice. Gospodin Boris Hrepić i njegova supruga svesrdno su i nesebično u tome pomogli.

Ova dvojezična slikovnica upakirana je u ukrasnu kutiju s čokoladnom tablom koju su proizveli korisnici Centra za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači”. Njih posebno simbolizira i citat iz  ove priče: „Zemljanima su zaista potrebna nebeska djeca.“

Andrijana Grgičević, autorica teksta:

rođena u Brelima, živi u Jelsi. Piše dječje priče, pjesme, igrokaze. Nagrađena dvaput trećom nagradom Mali Marulić, i nagradom Tena za dramske tekstove za djecu. Prema tekstu „Stonoga Goga“ Gradsko kazalište lutaka izvodi uspješan lutkarski mjuzikl za najmlađe. Nedavno objavila dječji fantastični roman „Srcohvat“ (izdavač HDKDM) koji tematizira obitelj s autističnim djetetom. Osim „Potrage za pravom čokoladom“ priprema još neke slikovnice, ali zasad pssst. Voli tamnu čokoladu.

Maja Biondić, ilustratorica:

apsolventica je diplomskog studija ilustracije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Rođena je 1991. u Rijeci. Prethodno je završila je Školu primijenjene umjetnosti u Rijeci i preddiplomski studij modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Prva i najveća ljubav joj je ilustracija, a onda dizajn – u svim oblicima i formama.  Osim umjetnosti uživa u hodanju po planinama, šumama i gorama.
Trenutno živi, radi i crta u Zagrebu.

Boris Hrepić Hrepa, redatelj i producent videa i autor glazbe:

jedan od osnivača benda Daleka Obala, autor, kompozitor, a ono po čemu ga mnogi prepoznaju je serijal dječjih tv emisija “Dica sritnih lica”,  gdje je autor i voditelj. To vrijedno iskustvo pomoglo je  da slikovnici Potraga za pravom čokoladom udahne  novu dimenziju.         

Režirao je video u kojemu njegova supruga Antonija prezentira slikovnicu uz ilustracije.

Maša Vrgoč – čita verziju na engleskom.

Irena Škarica – prevoditeljica na engleski.