Splitska pisana baština – izložba

Srijeda, 17. listopada 2018. u 18:00, izložbene vitrine Središnje knjižnice

Splitska pisana baština – faksimili i reprint izdanja iz fonda Zavičajne zbirke Spalatine

Scripta manent – Ostaje ono što je zapisano čuvena je latinska izreka koja upućuje na to da su pisani spomenici, kao autentični svjedoci prošlosti, temelj svake nacionalne kulture. Imaju iznimnu povijesnu, književnu, dokumentarnu i znanstvenu vrijednost. Ako se zna da su u burnim povijesnim vremenima opstali samo fragmentarno, raspršeni po kulturnim institucijama diljem Europe, često kao dio fonda čuvenih svjetskih knjižnica, njihova je vrijednost još i veća. Da bi se ovi stari tekstovi približili suvremenim čitateljima izrađuju se njihovi faksimili i reprint izdanja. Načinjeni pomoću najnovije tehnologije, na papiru koji imitira teksturu i strukturu autentičnog zapisa,  u formatu koji je identičan izvorniku vjerno dočaravaju originale i omogućuju uvid u neka od remek-djela svjetskog pisanog naslijeđa.

Iz  Splita potječe velik broj starih zapisa i knjiga koji svjedoče o ranom periodu i višestoljetnom kontinuitetu pisane kulture u gradu i okolici. U 2018.,  Europskoj godini kulturne  baštine, povodom Mjeseca hrvatske knjige  čiji je nazivBaš baština,  izložit ćemo ove dragocjene spomenike splitske i hrvatske pismenosti i podsjetiti  čitatelje na najznačajnija djela iz bogate splitske pisane baštine. Predočit ćemo  tekstove pisane glagoljicom, bosančicom i latinicom na hrvatskom, crkvenoslavenskom i latinskom jeziku. Predstaviti najznačajnije autore i njihova književna i stručna ostvarenja iz različitih područja: književnosti, jezikoslovlja, glazbe, teologije, povijesti, prava, historiografije, politike… koja spadaju među najvrjednija djela kulturne povijesti Splita i govore o visokim dostignućima hrvatske kulture i njezinim europskim dometima.
Splitska pisana baština – faksimili iz fonda zavičajne zbirke Spalatine (izložba ostaje otvorena do 15. studenoga 2018.)