E-knjiga: Disanje u mramor

Autor: Laura Sintija Černiauskaité

Preporuke dipl. knjižničara: Čitajte e-knjigu!

Posudite e-knjigu

Roman Disanje u mramor, litavske autorice Laure Sintije Černiauskaité, objavljen u Nakladi Ljevak 2019., okrunjen je Nagradom Europske unije za književnost 2009. godine, a ekraniziran je u višestruko nagrađivan istoimeni film.

Ova proza duboko je psihološka i očarava suptilnim poetskim senzibilitetom spisateljice. To je priča o vezama i ljubavi, o obitelji koja je podlegla teškim životnim kušnjama, o bolesti koja se neprimjetno uvukla u obiteljsko tkivo i glođe ga iznutra, o rastancima i suživotu s prirodom koja iscjeljuje svako biće koje se nađe u njezinu zagrljaju.

Disanje u mramor smiren je i  potresan roman koji obiluje raskošnim pjesničkim slikama, a u kojemu nam autorica govori koliko su važni odnosi u obitelji. Poetičan, ranjiv, gotovo bolno iskren glas pripovjedačice uvlači čitatelja u opojnu priču koja nas očarava, premda na trenutke u sebi krije i jezive elemente. Protagonistica romana je žena, majka, supruga, umjetnica koja proživljava svoj unutarnji konflikt. Iako prolazi kroz različite osjećajne faze, na kraju se, unatoč svim teškim iskušenjima, podiže i obnavlja… Poput nje, u sličnom je raskoraku i ovaj roman, s jedne strane bolno svjedoči o tragičnim gubicima te kidanju veza i odnosa, a s druge, pokazuje svevremensku moć koju posjeduje žena, napose u ulozi majke…

Sada sam se samo mogao prisjetiti da je mama sva istkana od svilenih niti iz čijih srčika dopire ta trepereća nježnost. To podrhtavanje sam još uvijek osjećao kad je došla bliže preko dvorišta i odbacila cipele u travu. Osjećao sam ga  i kad je ona nagnuta nad stolom čitala novine stalno nešto podcrtavajući. Kad je otvorila kutiju s uljanim bojama i ja sam osjetio jak miris.

Moram se prisjetiti da je mama od svile.

Od nepoderiva, neistrošena vlakna.

(ulomak iz romana)

Vesna Jukić-Oštrek, dipl. knjižničar

Posudba e-knjige

Sve o online upisu u knjižnicu

KALENDAR DOGAĐAJA