E knjiga: Beckomberga: oda mojoj obitelji

Autor: Sara Stridsberg

Preporuke dipl. knjižničara: Čitajte e-knjigu!

Posudite e-knjigu

Ovo je priča o mjestu izoliranom od stvarnog svijeta kakav poznajemo. Mjesto gdje ne postoji vrijeme. To je mjesto na kojem si nevidljiv, mjesto između bolnog i ugodnog, anđeoskog i monstruoznog i na posljetku, ono je  mjesto zaborava, a za neke vječno utočište, utopijska ideja i distopijski kraj.

To mjesto zove se Beckomberga. Švedska psihijatrijska ustanova gdje je 1932. primljeno šest stotina osoba, a tri godine kasnije je ondje živjelo tisuću šesto pacijenata. Ovo je bila najveća psihijatrijska ustanova u Europi. Zatvorena je u zimu 1995 godine.

Priču o ovom “mitskom mjestu”, priča jedna djevojčica.

Jackie je djevojčica čiji je otac smješten u Beckombergu nakon pokušaja samoubojstva.

Jackie svakodnevno posjećuje svoga oca i s vremenom to mjesto njoj postaje drugi dom, gdje upoznaje neke pacijente i piše o njima. Jackie iskreno razgovara s ocem o samoubojstvu koje je pokušao i koje će možda ponovo počiniti.

Iako se nekima to mjesto čini dalekim, sivim, hladnim, mjestom gdje idu oni koji su “prolupali”, oni o kojima se šapuće u društvu, autorica piše o tome kako je za pacijente to jedino mjesto za koje znaju da pripadaju.

 

“To svi misle. Svi misle da su greškom dospjeli ovamo.

Onda ih prođe. I više ne žele van.”

Zar ti ne čezneš da odeš odavde?”

“Ne. Vani nemam više ništa.”

“Ali ovdje nema ničega.”

“Sve je tu. Ovo je kao mali grad.

I nema nikakve veze tko si.

Jer čovjek ne može pobjeći od sebe.”

 

Beckomberga je roman o umijeću nošenja s traumom, o ljubavi u svojim najtežim oblicima, bolesti, neobičnoj sreći, empatiji i jednostavnoj radosti življenja unatoč boli i nedaćama.

Petra Vicković

 

Posudba e-knjige

Sve o online upisu u knjižnicu

KALENDAR DOGAĐAJA