E-knjiga: Globalno nezadovoljstvo

Autor: Noam Chomsky

Preporuke dipl. knjižničara: Čitajte e-knjigu!

Posudite e-knjigu

Knjiga je stvorena kao nastavak plodonosne suradnje između Noama Chomskog i Davida Barsamiana, strukturirana u formi intervjua/razgovora između dvaju autora. Dotiče se raznih tema vezanih za unutarnju i vanjsku politiku Sjedinjenih Američkih Država (pregled stanja na Bliskom istoku, posljedice globalnog destruktivnog djelovanja neoliberalizma, dosege državnog praćenja, kampanje za američke izbore 2016. i obilježja predsjedničkog mandata Donalda Trumpa), uz ključan osvrt na gorući svjetski problem, nedovoljno zastupljen u globalnom medijskom prostoru – razorne efekte klimatskih promjena.

Najveća vrijednost čitanja Noama Chomskog (u okviru njegovog djelovanja kao političkog autora) je u oštrenju i razvijanju vlastitog kritičkog mišljenja, gdje kroz njegov koncizan i izravan pristup dobijemo jasniji uvid u problematiku koja je, u današnje vrijeme, obilježena izrazitom medijskom manipulacijom i svojevrsnom „estradizacijom“ političkog prostora – da se poslužimo riječima samog Chomskog: „[...] o tome se gotovo uopće ne govori, dok svu pozornost privlači predstava cirkusanata u središnjem dijelu pozornice.“ Chomsky također ukazuje na krucijalnu važnost organiziranja unutar aktivističkih pokreta, gdje u zajedništvu i radu na konkretnim projektima, bitnima suštinski za lokalne zajednice, vidi mnoštvo mogućnosti za napredak društva i demokracije općenito.

Preporuka za sve čitatelje, ponajviše za ljubitelje kvalitetne publicistike i angažiranog/kritičkog pristupa opisanim temama.

Maja Stazić

 

Posudba e-knjige

Sve o online upisu u knjižnicu