E-knjiga: Kiklop

Autor: Ranko Marinković

Preporuke dipl. knjižničara: Čitajte e-knjigu!

Posudite e-knjigu

Kiklop je nezasitno mitološko biće koje proždire sve oko sebe. Marinkovićev Kiklop, ljušti sloj po sloj humanosti sa njegovih protagonista koji pomalo nestaju u živom blatu vlastitog očaja. Na kraju ostaju samo prazne ljušture koje besciljno bauljaju ulicama grada čekajući neizbježno. Postoji li metak na kojem je zapisano moje ime - pita se Melkior Tresić, više simboličkoj nego kao karakter od krvi i mesa i taj fatalizam prožima sve likove ovog romana.
        Marinković  nam sjajno dočarava atmosferu beznađa i besmisla uoči rata kroz paletu kavanskih filozofa. Oni se stalno nabacuju književnim citatima i velikim filozofskim zamislima, ali svojom pasivnošću samo hrane jednooko ratno čudovište koje neće stati dok ne pojede i zadnje ostatke njihove ljudskosti. Rat je za njih izgubljen i prije nego je počeo.
        Kiklop je imao tu 'nesreću' biti među lektirnim naslovima, pa ga odraslo čitateljstvo izbjegava kao i druge velike romane koje su morali čitati po 'dužnosti'. Zasigurno ih takve uspomene priječe da se opet uhvate u koštac sa klasicima u koje svakako spada i "Viški Voltaire". Njegova rečenica je po kompleksnosti, višeznačnosti i nedvojbenom majstorstvu usporediva možda jedino sa Marquezovom, tako da je prava šteta još jednom ne uroniti u ovo remek djelo moderne hrvatske i evropske  književnosti.

Ivana Salvador

Posudba e-knjige

Sve o online upisu u knjižnicu

KALENDAR DOGAĐAJA