E-knjiga: Luđaci i bezveznjaci

Autor: Ulf Stark

Preporuke dipl. knjižničara: Čitajte e-knjigu!

Posudite e-knjigu

Luđaci i bezveznjaci je duhovit roman o odrastanju. Simone je dvanaestogodišnja djevojčica koja je prinuđena preseliti se u novi dio grada i promijeniti školu zbog maminog novog dečka. Ona iz protesta ošiša kosu na kratko i tada započne niz nesporazuma i nevolja. Kad se Simone pojavi u novom razredu učiteljica pomisli da je ona dječak Simon. To joj se jako svidi pa se odluči ponašati i odijevati kao dječak. Kod kuće ima problema sa svojom ekscentričnom mamom i njezinim dečkom, nesretna je jer im se izgubio pas, uselio im se djed koji je pobjegao iz staračkog doma, a ona stalno upada u nevolje iako joj to (uglavnom) nije namjera.. Tek kad shvati da joj se novi prijatelj Isak počinje sviđati, uviđa da ga može osvojiti samo ako opet postane ono što je i bila, osjećajna djevojčica na pragu novih životnih izazova.

Stark je poznati švedski dječji pisac, čije su knjige uvrštene u obveznu lektiru. Knjige su mu prevedene na više od 25 jezika, a nekoliko svojih knjiga adaptirao je za film. Dobitnik je niza uglednih nagrada i priznanja, dvaput je nominiran za nagradu Hans Christian Andersen, a godine 1989. je odabran za člana Švedske akademije za dječju književnost.

Specifičnost njegova pisanja je bavljenje ozbiljnim temama na duhovit način.  Knjiga je u Švedskoj adaptirana u vrlo popularnu televizijsku seriju. Sve u svemu riječ je o jednom vrlo zabavnom, poučnom, posebnom i toplom romanu o odrastanju za mlade.

Nataša Prkić

Posudba e-knjige

Sve o online upisu u knjižnicu

                                                              

KALENDAR DOGAĐAJA