E-knjiga: Proces

Autor: Franz Kafka

Preporuke dipl. knjižničara: Čitajte e-knjigu!

Posudite e-knjigu

Kafkijanski - koji je obilježen mučnom atmosferom bespomoćnosti pojedinca ulovljena u zamku krute birokracije, pritiska i prijetnji sveprisutne vlasti i konvencija. 

Svi znamo slučaj Josefa K., čovjeka koji nije ništa napravio i koji zbog tog smrtnog grijeha na kraju biva osuđen i pogubljen. Možda je i natragičnija činjenica što je svima posve normalno sve što se događa i nitko i ne pomišlja da je K. ustvari nedužan. Apsolutna kontrola svakog aspekta života dovodi Josefa K. do potpune emocionalne paralize. Ogoljen od svake ljudskosti pretvara se u savršenog stanovnika Orwellove 1984. K. je na kraju i sam uvjeren u vlastitu krivicu i radije odlazi u smrt nego da izađe iz svoje zone komfora i nešto napravi.

Kafka je Proces počeo pisati 1914. godine, a jedva ga je dovršio mnogo godina kasnije, valjda ni sam ne vjerujući u ono što piše. Djelo ga je nadživjelo, ne samo zbog literarne vrijednosti već i zbog mračnog proročanstva koje se od 1914. pa do današnjeg dana stalno i iznova ostvaruje. Borges je davno rekao da pisci poput Kafke nemaju prethodnike, oni kao pravi proroci dolaze niotkuda i ostavljaju lekcije koje nam neprekidno leže ispod nosa pa ih je valjda zato najteže uočiti i naučiti. Igrom književne ironije i sam Kafka je postao žrtvom Procesa, nestao je u mračnim hodnicima svog najpoznatijeg romana i postao crtica u rječniku, sinonim za potpuno odustajanje od života u atmosferi beznađa.

Dražen Šaškor, dipl. knjiž.

 

Posudba e-knjige

Sve o online upisu u knjižnicu