Maestro se vraća doma!

Objavljeno: 27.09.2022.

Ljubo Stipišić Delmata - skladatelj, pjesnik, slikar i iskonski svestrani kulturnjak rodio se u Splitu 28. rujna 1938.
Svojim predanim polustoljetnim etnomuzikološkim radom postao je sinonim za Dalmaciju, a njegovo je poslanje uvelike nadraslo melografski rad i postalo najpregledniji vodič kroz dušu ovdašnjih ljudi, posthumno objavljeno velebno Stipišićevo djelo Anima Delmatica. Ali trebalo je negdje čuvati to „narodno blago“, pa je jednom prigodom Ljubo izjavio: Od kuće sam napravio nepregledno skladište: ne znam što ću s tim sidrom što sam ga sebi stavio u dužnost nositi, a vrlo sam ga nespretno vezao oko vrata.
Toliko je za života dao i testamentom ostavio svom gradu i svojoj zemlji, a njegov trud nije bio valoriziran. Tijekom desetljeća rada višekratno je od grada molio za prostor, ali nikad ga nije dobio. Za njega su više sluha pokazivali u Zadru, Sv. Filipu i Jakovu, u Rabu, u Samoboru. Poznata splitska priča!
Prebirući po Ljubinoj ostavštini koju je obitelj Stipišić darovala Gradskoj knjižnici Marka Marulića, čitajući njegove zabilješke, misli, pjesme i pisma, prije dva dana pronašli smo posljednji Ljubin dopis adresiran splitskoj gradskoj službi za kulturu 3. svibnja 2011., dakle 5 mjeseci prije nego nas je napustio 9. listopada 2011.
Donosimo ga u originalu.
Jedanaest i pol godina poslije s ponosom možemo reći: Dragi Barba Ljubo, Vaša je želja ispunjena! U okrilju GKMM, u srcu grada, dobili ste svoj Tinel! Jučer smo sve stavili na svoje misto i kad stigne namještaj – otvorit ćemo ga za Vaše sugrađane!
 
 
 
 
 
 
KALENDAR DOGAĐAJA