Splitski sport za vrijeme talijanske okupacije 1941. - 1943.

Između Prvog i Drugog svjetskog rata sport se u Splitu omasovio i uznapredovao u kvaliteti. Pred sami rat postojala su 44 sportska društva u kojima su se njegovala 22 sporta. Bio je razvijen školski sport kao i natjecanje divljih nogometnih klubova. Uz to popularan je bio i vaterpolo koji se igrao na Kavalama, Stinicama, Špinutu, Firulama i dr. Dolaslom talijanske vojske i okupacijom Splita 1941. g. sportske aktivnosti u Splitu su zamrle. Formiran je Akcioni odbor sastavljen od lijevo orijentiranih splitskih sportaša, koji su na jednom od svojih sastanaka odlučili da se prestane sa svim sportskim aktivnostima. U tom odboru bili su: Ljubo Prvan (POŠK), Dušan Stipanović Gusina ( Hajduk ), Pjero Raić (Gusar), Marko Čolak (HVK), Vojko Pavičić (Jadran) i Miro Šegvić (Labud). Posljednja javna utakmica bila je odigrana između Hajduka i Vala iz Kaštela 13. srpnja 1941. g. Hajduk je golovima Sobotke (4), Žanetića (4), Alujevića (3), F. Matošića (2) i Batinića pobijedio rezultatom 14 : 0.

Poslije preuzimanja vlasti Talijanima se žurilo što prije izvršiti talijanizaciju i fašizaciju stanovništva s područja koje je pripalo Italiji. Poseban angažman bio je na preodgoju mladeži, odnosno fažizaciji upisom u GIL (Gioventù Italiana di Litorio). To su uglavnom bila djeca uzrasta današnjih petih i šestih razreda. Da bi odaziv bio što veći prijetilo se roditeljima i djeci. Objavljen je propis u Službenom glasilu za Dalmaciju, br. 2 od 1. kolovoza 1941. g., da svi klubovi moraju djelovati u okviru fašističke stranke. Naravno da su dobili odbijenicu od svih splitskih klubova, koji su zbog takve odluke prestali djelovati. Sva imovina tih klubova je oteta, a nekretnine su knjižene u katastru u korist države Italije.

U takvoj konfuznoj situaciji Talijani su pokušali pokrenuti sportske aktivnosti putem fašističkih organizacija mladeži. Sportom su se bavili  splitski Talijani kojima se pridružilo nekoliko splitskih zaljubljenika u sport. Tako je zabilježeno da su GIL i GUF (Gioventù univeristaria fascista) tijekom 1941. g. odigrali deset međusobnih nogometnih utakmica u Splitu, Trogiru, Donjim Kaštelima, Kaštel Sućurcu i Solinu. Održana su i dva natjecanja u krosu i nekoliko košarkaških utakmica u Splitu i Zadru. Prva košarkaška utakmica u Splitu odigrana je 26. srpnja 1941. g. na Firulama. Sudio je poručnik Mazzini. Za momčad GIL-a nastupili su: Dante Stipizza, Bruno Candutti, Bartolomeo Veloce, Vicenzo Carbonini, Eugenio Romich, Giovanni Paulicevich, Patrizio Lunazzi i Vittorio Volich. Momčad GUF- a suprotstavila se u sastavu: Romano Foretich, Severio Fiorentini primo, Severio Fioretini secondo, Corrado Minussi, Guerino Senizza, Luciano Cuccoch i Mateo Romich. Momčad GIL- a pokazala je puno bolju igru i pobijedila rezultatom 49: 25.

Talijanske vlasti, naročito PNF (fašistička stranka) vršile su veliki pritisak tijekom 1941. g. na članove uprava ugašenih splitskih klubova kako bi revitalizirali njihovu sportsku djelatnost. To im nikako nije išlo za rukom pa su početkom svibnja 1942. g. sazvali sastanak u sjedištu Fascija na Prokurativama s predstavnicima važnijih splitskih klubova. Namjera je bila nagovoriti ih da obnove rad klubova i budu lojalni prema novoj talijanskoj vlasti. Na sastanku su bili prisutni: ing. Žarko Dešković (Labud), dr. Ivo Stalio (Gusar), Miro Mihovilović (Jadran), umjesto predsjednika dr. Josipa Čulića. Hajduka je predstavljao Ernest Heckman, dok je ime predstavnika teniskog kluba ostalo nepoznato. Na uporno inzistiranje da obnove rad klubova i da opet prihvate dužnost predsjednika, prvi je hrabro istupio predsjednik Labuda ing. Žarko Dešković. On je odlučno odbio svaku mogućnost obnove Labuda kao i funkciju predsjednika, a u tome su ga podržala i ostala četvorica predstavnika splitskih klubova.

Nakon godinu dana bezuspješnih pokušaja da obnove splitski sport, Talijani su bili prisiljeni dekretom osnovati svoje klubove. U novinama Il Popolo di Spalato od 31. svibnja 1942. g. objavljena su imena novih klubova kao i imena članova uprava. Zanimljivo je vidjeti imena tih klubova. Società Nuoto Juventus (umjesto Jadran), Societa Calcio Spalato (umjesto Hajduk), Società Cannottieri Dalmatia Spalato (umjesto Gusar), Circolo Tennis Firule Spalato (umjesto Jugoslavenski teniski klub Split), Circolo della Vela Adria (umjesto Labud). Uprave su bile sastavljene od Talijana i Splićana otprilike podjednako. Treba naglasiti da su od ukupno 29 tih Splićana samo dvojica prihvatila funkcije, dok su se ostali zahvalili.

Važno je naglasiti da su u Dalmaciji postojale tri provincije (Split, Zadar i Kotor). Nakon što bi se održala međuprovinjciska natjecanja, najbolji sportaši i momčadi su stjecali pravo sudjelovanja na prvenstvu GIL-a Italije.

Atletska natjecanja su se odvijala samo u krosu i srednjoškolskom prvenstvu Splita. Na prvenstvu splitske provincije 26. listopada 1941. g. nastupile su momčadi iz Korčule, Splita, Trogira, Kaštel Sućurca, Kaštel Lukšića, Donjih Kaštela, Kaštel Staroga, Svetog Kaje i Solina. Tijekom 1942. g. održana su slična natjecanja.

Boks je organiziran u kolovozu 1942. g. pod vodstvom Paola Lissichicha u Domu GIL-a (bivši Sokolski i Omladinski dom).

Prva regata u jedrenju održana 18. srpnja 1942. g. u organizaciji Circolo della Vela Adria.

Splitske košarkašice imale su svoj prvi nastup 25. siječnja 1942. g. U Domu GIL- a Splićanke su pobijedile Zadranke rezultatom 25 : 15. Pobjednice su nastupile u sastavu: Dvornik, Zavagni, Carbonini, Tocigl, Martić, Fanfogna, Novak i Hoffman. U uzvratnoj utakmici slavile su Zadranke rezultatom 10 : 7. Te 1942.g. Splićani su sudjelovalii u kvalifikacijama za prvenstvo GIL-a u košarci. Kvalifikacijska 17. skupina bila je sastavljena na način da je Split bio u skupini s momčadima Zadra, Chietija, Pesara i Lettitiom iz Venecije. Radi ratnih uvjeta i nemogućnosti putovanja Splićani su igrali samo sa Zadrom. Muška momčad je ostvarila pobjedu u Splitu rezultatom 26 : 25, dok su u Zadru izgubili rezultatom 33 : 20. Košarkašice su izgubile oba susreta s 41 : 21 u Splitu i 21 : 8 u Zadru.

Nogomet je uz boks pobuđivao najveći interes splitske mladeži. Regionalni predsjednik C.O.N.I. –a za Dalmaciju dott. Mastretti se posebno založio da Societa Calco Spalato (bivši Hajduk) uđe u talijansku ligu. Igralište Hajduka dobilo je novo ime Bruno Mussolini, po tragično preminulom avijatičaru i sinu fašističkog vođe Benitta. Od velikih planova talijanskih vlasti ništa se nije ostvarilo. Vrijedne spomena su samo dvije utakmice odigrane u Splitu u travnju 1942. g. u kojima je splitski GIL pobijedio zadarski GIL rezultatom 2 : 0, a potom s 3 : 1 i GIL Kotora. Splitski sastav GIL-a nastupio je u sastavu: Tomich, Stipizza, Calebotta, Ferleta, Covachev, Rosga, Volich, Kesler, Giorgi, Bosich, Bralich. Tijekom 1942. g. odigrane su i uzvratne utakmice kvalifikacija u Zadru i Kotoru. Splićani su bili pobjednici ali nisu otputovali u Italiju na završni nogometni turnir.

Održano je i srednjoškolsko prvenstvo Splita, na kome su sudjelovale momčadi Tehničke škole, Trgovačke akademije, Klasične gimnazije i Realne gimnazije. Prvaci Splita postali su igrači Tehničke škole koji su u finalu pobijedili Trgovačku akademiju rezultatom 3 : 2.

Plivačka natjecanja započela su srednjoškolskim prvenstvom 21. lipnja 1942. g. u muškoj i ženskoj konkurenciji kao izlučno natjecanje za prvenstvo GIL-a Italije na plivalištu Juventusa (bivši Jadran). Plivalo se u tri kategorije i to na dionicama od 33 i 50 metara slobodnim, leđnim i prsnim stilom. Međuprovincijske kvalifikacije za odlazak na finalna natjecanja u Bolognu od 30. srpnja do 2. kolovoza u muškoj konkurenciji održane su 16. srpnja u Splitu. Splićani su bili prvi sa 59 osvojenih bodova, Kotorani su osvojili 51, a Zadrani 33 boda. Na završnom turniru u Bologni nastupio je samo jedan Splićanin u disciplini 100 metara slobodno. Međuprovincijsko natjecanje za djevojke održano je 23. kolovoza u Splitu, a pobijedile su Kotoranke ispred Splićanki i Zadranki. Na završnom natjecanju u Torinu nastupilo je pet splitskih plivačica. Jedna od njih je osvojila drugo mjesto na 100 metara prsno, dok su ukupno zauzele deveto mjesto. Na plivačkom natjecanju 5. rujna u Trstu momčad splitskog GUF-a je totalno podbacila u plivanju, a vaterpolsku utakmicu su izgubili rezultatom 5 : 0.

Tijekom 1943. g. također su se odvijala sportska natjecanja u organizaciji GIL-a i GUF-a. Prvenstvo Splita u krosu održano je 9. siječnja 1943. g. Nešto kasnije 17. siječnja natjecali su se sportaši cijele splitske provincije. Pobijedio je Lai Luigi iz Splita, drugi je bio Ciril Jercich iz Kaštel Sućurca, dok je treće mjesto pripalo Zdenku Papichuiz Trogira. U momčadskoj konkurenciji pobijedio je Split s 94 boda, ispred Trogira 68, Kaštel Sućurca 20, Klisa 15, Komiže 10 i Blata na Korčuli s 3 boda.

Provincijska biciklistička utrka održana je 24. siječnja 1943. g. uz sudjelovanje momčadi iz Splita i Korčule. Pobijedio je Splićanin Antonio Rogulich. On je 28. veljače 1943. g. zastupao Dalmaciju na prvenstvu Italije u Rimu i zauzeo posljednje 29 mjesto.

U siječnju 1943. g. održano je i prvenstvo Splita u boksu. U dvorani GIL-a sudjelovalo je 30 boksača u svim kategorijama. Vileshich je pobijedio Kopertlia, Dedaich Milicha, Petrosich Koslera, Javorcich Imbriamba, Tomich Bartija, Pelanda Kekeza, Desotti Era, dok su Volich i Tringoli boksali neodlučeno. Na prvenstvu provincja 2. svibnja 1943. g. u Splitu sudjelovalo je samo nekoliko splitskih i zadarskih boksača u tri kategorije.

Košarkaška aktivnost počela je 9. siječnja pozivom na tečaj za košarkaške suce. Odigrane su i dvije utakmice i to 7. i 14. veljače 1943. g. između Realne i Klasične gimnazije. Momčad splitskog GIL-a nastupila je početkom veljače u Boki Kotorskoj i zabilježila tri pobjede. Te godine su se za finalno prvenstvo GIL-a Italije plasirale muške i ženske reprezentacije Splita i Zadra. Na ovom prvensrvu održanom u Rimu od 17. do 21. svibnja za mušku reprezentaciju su igrali: Barnaba Tocigl, Bruno Candutti, Miro Carbonini, Vicenzo Carbonini, Giovanni Paulicevich, Vittorio Volich, Eugenio Romich, dok je ženska reprezentacija nastupila u sastavu: Valeria Zavagni, Elvira Carbonini, Gabriella Fanfogna, Maria Osi Tocigl, Zoida Hoffman, Lella Stepich, Veljka Pavichich. Muškarci su osvojili solidno sedmo mjesto, a košarkašice Splita su zauzele posljednje osmo mjesto. Najefikasniji košarkaš bio je Vicenzo Carbonini koji je postigao 43 koša.

Igranje nogometa tijekom 1943. g. svelo se na nekoliko utakmica A. C. Spalata. U nedjelju 17. siječnja odigrali su neodlučeno u Splitu protiv zadarskoga A. C. Dalmazia, a 15. ožujka Splićani su pobijedili u Zadru rezultatom 2 : 1. Od ostalih utakmica A. C. Spalato je 11. travnja pobijedio Vojnu reprezentaciju Splita rezultatom 11 : 0, a na turniru u organizaciji vojske reprezentaciju Bersagliera sa 7 : 0. Talijanske vlasti su i dalje uporno pokušavale oživjeti rad splitskih klubova, ali bez uspjeha. Kapitulacijom Italije 8. rujna 1943. nastupa novo razdoblje splitskog sporta. To je razdoblje dugo 13 mjeseci u kome je u Splitu vladala civina vlast NDH, a vojna vlast je bila u njemačkim rukama.

 

Priredio: Mladen Cukrov

Trening igrača Hajduka i Krupe pred Drugi svjetski rat. Na fotografiji se može vidjeti kako je izgledao Stari plac u to vrijeme.

 

Detalj s utakmice reprezentacija Zadra i Splita, članova GUF –a (Gioventù Universitaria Fascista), odigrane u Splitu u ožujku 1943.

 

U Splitu su se u studenom 1941. sastale momčadi splitskog i zadarskog GUF – a kako bi odigrali košarkašku utakmicu.

 

Jedan od treninga srednjoškolaca na Hajdukovom igralištu 1943. g.

 

 

Izgled zapadne drvene tribine Hajdukovog igrališta za vrijeme Drugog svjetskog rata. Igralište je bilo devastirano i zapušteno.

 

KALENDAR DOGAĐAJA