Tjedan psihologije u GKMM 2020.

Ponedjeljak, 17. veljače 2020.
dvorana 1 Središnje knjižnice

18.00 Neda Pleić, prof. psihologije, predsj. Društva psihologa u Splitu-
OTVARANJE TJEDNA PSIHOLOGIJE, uvodni pozdrav
18.15. Prof. dr. sc. Mirjana Nazor, prof. psihologije:
NASILJE NAŠE SVAKIDAŠNJE
Nasilja je uvijek bilo i bit će ga, nažalost. Međutim, opća nesigurnost življenja, svakodnevne napetosti kao i osjećaj pomanjkanja kontrole nad vlastitim životom svakako su, u današnje vrijeme, vrlo plodno tlo za bujanje nasilja. Specifičan oblik nasilja je kontroliranje drugog u mnogim aspektima njegova života, a sve pod krinkom „ljubavi“. Uz to, i odrasli, i djeca, uglavnom slabo poznaju nenasilne načine rješavanja sukoba, teškoća i problema. Ozbiljan problem je svakako i činjenica što se nasilno ponašanje često ne sankcionira adekvatno, a ponekad jedino ono dovodi pojedinca do željenog cilja!

Utorak, 18. veljače 2020.
dvorana 1 Središnje knjižnice

18.00 Zrinka Mužinić Bikić, prof. psihologije:
PREDSTAVLJANJE 3. MEĐUŠKOLSKOG NATJECANJA IZ EMOCIONALNE PISMENOSTI
U predavanju će biti riječ o 3. međuškolskom natjecanju iz emocionalne pismenosti koje se održalo u studenome prošle godine u OŠ Srinjine, a koje je dio aktivnosti projekta „Pretežno vedro“, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Natjecanje je okupilo oko 20 osnovnih škola iz Županije i predstavlja jedan od načina podučavanja djece vještinama emocionalne pismenosti (mnogima poznatijom pod nazivom emocionalna inteligencija).
18.30 Dubravka Pešorda, mag psihologije:
OTROVNI RODITELJI
Željeli mi to ili ne, roditelji nas od najranije dobi oblikuju – postavljaju temelje našeg emocionalnog života. Neki od njih u te temelje ugrade sigurnost, ljubav i nadu, dok drugi u naše temelje ugrade strah, sram i krivnju. Roditelje koji konstantno čine emotivnu štetu djetetu, stvaraju otrovnu atmosferu u domu te ih nazivamo otrovni roditelji. Na ovom predavanju ćemo govoriti o tipovima otrovnih roditelja i porukama koje od njih usvajamo.

Četvrtak, 20.veljače 2020.
dvorana 1 Središnje knjižnice

18.00 mr. spec. Žana Pavlović, prof. psihologije:
„RUGANJE NIJE ZABAVNO“ – PSIHIČKO NASILJE MEĐU DJECOM I MLADIMA
O nasilju među djecom govorimo kad jedno ili više djece uzastopno i namjerno uznemiruje, napada, ozljeđuje ili isključuje iz igre i aktivnosti drugo dijete koje se ne može obraniti. Takvo nasilje može imati oblik prijetnji, tjelesnih ozljeda, odbacivanja, ruganja… Uz najčešće vidljivu tjelesnu ozljedu, manje su vidljive one emotivne, socijalne, kognitivne i posljedice u ponašanju. Dugo se mislilo da je najveći problem tjelesno nasilje, međutim, novije studije pokazuju sve veće i teže posljedice psihičkog (emocionalnog) nasilja koje nalazimo i u tjelesnom, ekonomskom, seksualnom i nasilju putem interneta. Riječi mogu biti mnogo snažnije od udaraca, one su brze i bezbolne za nasilnika, a izuzetno štetne za žrtvu. Što je zlostavljanje dugotrajnije, vjerojatnost dugoročnih posljedica je veća.
Vršnjačko nasilje najčešće se odvija u školi. Ipak, važnije od učenja matematike i čitanja je osjećaj sigurnosti svakog učenika u učionici. Ako se nasilje ignorira, a žrtva ne zaštićuje, ono se ponavlja, postaje normalno i uobičajeno. Poruka predavanja je istaknuti važnost pravovremenog reagiranja na svako nasilje.
Koliko je često vršnjačko nasilje (bullying) i koji su uzroci nasilnog ponašanja djece? Tko su djeca žrtve a tko su nasilnici i kako se osjećaju? Što roditelji, vrtić, škola moraju učiniti? Kako pomoći žrtvi, ali i nasilniku?
Na ova i druga pitanja, pokušajmo zajedno odgovoriti na predavanju „Ruganje nije zabavno“ – psihičko nasilje među djecom i mladima.