Osnovni podaci o odjelu

Knjižnica Grohote osnovana je 1957. godine, a u sastavu Gradske knjižnice Marka Marulića Split kontinuirano djeluje od 1981. godine. U prosincu 2017. godine, u 60. obljetnici djelovanja, preseljena je u novi, renovirani prostor Bratske kuće u Grohotama.

Odjel za djecu i mlade smješten je na prvom katu. Uz bogatu ponudu klasičnih i suvremenih naslova dječje književnosti, te uzrastu primjerene stručne literature, pruža mogućnost posudbe igračaka. Na Odjelu za djecu i mlade nalaze se Zbirka audiovizualne i elektroničke građe, te posebno organizirani „tematski otok“ namijenjen roditeljima koji nudi literaturu s područja dječje psihologije, odgoja i njege.

Na prvom katu nalaze se Čitaonica, posebno organirana zbirka građe koja se koristi isključivo u prostoru Knjižnice, Čitaonica tiska koja nudi dnevne i tjedne novine, časopise, te Referenta zbirka s bogatom ponudom enciklopedija, rječnika i leksikona.

Odjel za odrasle smješten je na drugom katu. Uz bogatu i raznovrsnu ponudu naslova hrvatske i svjetske književnosti, stručne i popularno-znanstvene literature, na Odjelu se nalaze Zbirka knjiga na stranim jezicima (engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom...), Zbirka audiovizualne i elektroničke građe, te lektira za učenike srednje škole.

Na drugom katu nalazi se Zavičajna zbirka, posebno vrijedna zbirka Knjižnice, koja okuplja svu knjižničnu građu o otoku i otočanima.

Zbog ograničenih prostornih kapaciteta, dio fonda smješten je u spremištu. Traženu građu iz spremišta donosi informator u roku od nekoliko minuta.

KALENDAR DOGAĐAJA